Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.07.2018.
00:23
Lj. Ivanović - Vesti A

Tramp gura svet u haos

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je da su Rusija, Evropska unija i Kina iz različitih razloga "neprijatelji" SAD, u intervjuu emitovanom uoči jučerašnjeg sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

Tanjug
Donal Tramp i Vladimir Putin u Helsinkiju

- Mislim da imamo mnogo neprijatelja. Mislim da je EU neprijatelj s tim što nam radi s trgovinom. Rusija je neprijatelj na neki način, a Kina je ekonomski neprijatelj. Ali to ne mora da znači da su oni loši, već su konkureti - rekao je Tramp u intervjuu za američku televizijsku mrežu CBS.

Kina i EU su glas razuma

Kineski ambasador pri EU Zang Ming je uoči jučerašnjeg samita EU-Kina, koji je ostao pomalo u senci onoga u Helsinkiju, rekao da su "Evropska unija i Kina glavne sile stabilnosti i odgovornosti u svetu" te da će se tako i ponašati u ekonomskim i političkim pitanjima.

Američki predsednik pre Helsinkija je boravio u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji gde je razgovarao s premijerkom Terezom Mej i bio primljen u palati Vindzor kod kraljice Elizabete Druge.

I tamo je napravio niz gafova, prvo nagovarajući premijerku Terezu Mej da tuži EU umesto što sa njom pregovara o Bregzitu, a onda i pogazivši protokol s britanskom kraljicom u defileu garde.

Podsetimo, Tramp je u mnogo navrata neprijateljima nazvao i Kanadu i Meksiko, tako da je američki predsednik uspeo da zarati sa neposrednim susedima i svim vodećim globalnim političkim i ekonomskim silama.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk reagovao je na izjave američkog predsednika Donalda Trampa, koji je među neprijatelje SAD nabrojao i Evropsku uniju, istakavši da su, upravo suprotno, Sjedinjene Države i EU "najbolji prijatelji". U svom odgovoru na Tviteru Donald Tusk je napisao: "Amerika i Evropska unija su najbolji prijatelji.

Ko god kazao da su neprijatelji taj širi lažne vesti", istakao je predsednik Evropskog saveta.

Odnosi između SAD i EU u poslednje vreme su se zaoštrili na području trgovine, nakon što su Sjedinjene Države uvele Evropskoj uniji carine za aluminijum i čelik.

Tusk je zbog toga pozvao pristojni svet da se sabere i reaguje kako bi se "sprečili globalni trgovinski rat i haos u koji planetu gura američki predsednik", dok su diplomate u Briselu ocenile da izgleda kao da Tramp pati od nekakve manije gonjenja.

- Svet se menja na naše oči. Ali, ima još vremena da sprečimo haos - istakao je Tramp.
I kad je reč o samitu sa Putinom, Tramp je rekao da "ne očekuje puno" ali da sa svima treba razgovarati, pa tako i s Putinom.

Tramp je rekao da "ne ide predaleko u svojim očekivanjima". On je rekao da veruje da su takvi susreti "korisni" i dodao da je sastanak s vođom Severne Koreje Kim Džong Unom bila "dobra stvar".

Na pitanje o optužbama koje su SAD ove nedelje podigle protiv desetak Rusa zbog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, Tramp je rekao da "nije pomislio" na to da pita Putina da li će izručiti Americi optužene, ali da će "svakako" pitati ruskog predsednika o ruskom mešanju u izbore.

Tereza ga hladno odbila

Premijerka Mejova je sa smehom odbacila Trampov predlog da tuži EU i rekla da će nastaviti s pregovorima, ali je dodala da je "zanimljivo da je predsednik SAD takođe rekao da ne treba da napustim pregovore. Tramp joj je rekao "nemoj da napustiš. Nemoj da napustiš pregovore, jer ćeš biti blokirana".

Donald je opasnost

Dve trećine Nemaca smatra da je američki predsednik Donald Tramp veća pretnja svetskom miru nego ruski predsednik Vladimir Putin, pokazalo je istraživanje objavljeno uoči njihovog današnjeg susreta u Helsinkiju.

Anketirani smatraju i da je Putin simpatičniji, kompetentniji i moćniji od Trampa. Samo pet odsto ispitanih smatra da je Tramp kompetentniji šef države.

Putin će ga nadigrati

Demokratski senator Mark Vorner je rekao da je Tramp u Helsinki otišao potpuno nepripremljen i dosta nesmotreno, te da će ga "bivši oficir KGB Vladimir Putin" nadmudriti u razgovoru.

- Mislim da samit nije trebalo ni zakazivati, a kad je već zakazan, trebalo ga je otkazati posle podizanja optužnice protiv 12 oficira ruske tajne službe za mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine - rekao je Vorner.

Da samit zapravo nije samit, "već samo sastanak" smatra i Džon Hantsman, ambasador SAD u Moskvi koji je na taj način spustio važnost sastanka u Helsinkiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online