Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.07.2018.
15:13
rts.rs, Vestionline A

Drugi dan NATO samita, bura iza zatvorenih vrata

Oštar ton kojim je američki predsednik Donald Tramp razgovarao sa saveznicima prvog dana samita NATO-a u Briselu nije se promenio ni danas. Naprotiv, Tramp ih je ponovo napao zbog izdvajanja za odbranu i evropske trgovinske prakse. Ipak, novinarima je posle samita rekao da SAD ostaju čvrsto posvećene NATO-u, iako je "izuzetno nesrećan" zbog toga što zemlje članice ne ispunjavaju obećanje u vezi sa izdvajanjima za odbranu.

Tanjug/AP
Donald Tramp

Donald Tramp je tokom zatvorene sednice drugog dana samita NATO-a povisio ton, a posebno je izdvojio Nemačku, Španiju i Belgiju, rekli su izvori agenciji Rojters.

Zbog toga su lideri NATO-a zatražili od zemalja koje nisu članice Alijanse, Ukrajine i Gruzije, da napuste sastanak.

U jednom trenutku, Tramp se, kršeći diplomatski protokol, nemačkoj kancelarki obratio po imenu, rekavši: "Angela, moraš nešto da uradiš po tom pitanju", preneo je neimenovani izvor.

Tramp je na konferenciji za novinare posle sastanka rekao da SAD ostaju čvrsto posvećene NATO-u iako je "izuzetno nesrećan" zbog toga što zemlje članice ne ispunjavaju obećanje u vezi sa izdvajanjima za odbranu.

Američki predsednik je istakao da je svojim saveznicima rekao da će biti "vema nesrećan" ako članice ne povećaju izdvajanja, prenela je agencija AP.

SAD verovatno plaćaju 90 odsto troškova NATO-a, naglasio je američki predsednik.

Istakao je i da su se članice saveza obavezale da će da povećaju svoju potrošnju za odbranu, preneo je Bi-Bi-Si. Tramp tvrdi da su zemlje NATO-a najavile izdvajanja veća od dva odsto BDP-a na budžet za odbranu.

NATO nije, zasad, imao komentar na Trampove tvrdnje.

Upitan na konferenciji za novinare da li i ostaje pri pretnjama o povlačenju iz NATO-a i da li bi to mogao da učini bez odluke Kongresa, Tramp je odgovorio:"Mislim da bih verovatno mogao, ali to nije potrebno", preneo je AP.

Pojedini mediji su prethodno javili da je Tramp tokom drugog dana samita NATO pripretio da će se SAD povući iz vojne alijanse zbog spora oko ulaganja u odbranu.

EPA/Jim Lo Scalzo
Angela Merkel i Donald Tramp

Kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima posle sastanka da su na samitu sve članice iskazale potpunu posvećenost Alijansi.

Potvrdila je da je Donald Tramp ponovo pokrenuo pitanje bolje raspodele tereta među zemljama članicama i da su svi stavili do znanja da su "na tom putu".

- Ovaj samit je bio veoma intenzivan - prokomentarisala je nemačka kancelarka.

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte rekla je novinarima da Tramp nijednog trenutka nije zapretio da će SAD napustiti NATO.

Upitana da li je nešto što je Tramp rekao moglo biti protumačeno kao nagoveštaj istupanja iz Alijanse, Gribauskajte je odgovorila: "Ne bih to tako protumačila".

Pored veoma oštrog tona tokom oba dana samita, američki predsednik je, u svom stilu, saveznike iz Alijanse napao i na "Tviteru". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online