Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.07.2018.
02:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Tramp bi da uzdrma NATO

Lideri 29 zemalja članica NATO, uključujući i američkog predsednika Donalda Trampa, sastaju se danas i sutra na samitu u Briselu, za koji se veruje da je najneprijatniji u istoriji. Fokus dvodnevnog samita u Briselu biće jačanje odbrane, borbe protiv terorizma, ali i ravnomerna raspodela troškova za odbranu, saopštio je NATO.

EPA/Shawn Thew
Donald Tramp

Podeli troškova za odbranu, pitanju na kom insistira predsednik SAD, navodeći da je najveći finansijski teret na plećima njegove zemlje i zahtevajući od ostalih članica da povećaju izdvajanja, posebno je naporno.

Tramp je pokazao da će nastupiti agresivno. Već na prvom sastanku sa gensekom NATO-a Jensenom Stoltenbergom osuo je paljbu po Nemačkoj.

- Nemačka se ponaša nedolično. Imaju sa Rusima ugovore vredne milijarde dolara za energetiku, uvoze 70 odsto energije iz Rusije, potpuno su od njih zavisni, u njihovoj šaci. A traže da ih štitimo. Pritom, oni na odbranu izdvajaju jedan odsto bruto nacionalnog dohotka, a minimum je dva odsto. Mi ulažemo četiri odsto. Je l' mislite da je to u redu? - upitao je Tramp i dodao da nemačko obećanje da će povećati izdatke za odbranu na dva odsto do 2030. jednostavno nije dovoljno dobro.

Još uoči samita je bivši švedski šef diplomatije Karl Bilt predvideo takvo ponašanje Trampa i njegovu manipulaciju podacima. Amerikanci, odnosno Tramp, prema rečima Bilta, prosto brkaju babe i žabe jer zbrajaju svoje troškove ratovanja u Siriji ili Avganistanu, ogromnu vojnu pomoć Izraelu, Egiptu i Pakistanu i čitav niz vojnih baza u svetu kao ulaganje u NATO.

Britanija u haosu, a sa Putinom ću lako

Tramp je rekao uoči polaska na jednonedeljnu turneju po Evropi, da bi, među sagovornicima s kojima će se sresti tom prilikom, ruski predsednik Vladimir Putin mogao biti - najlakši među svima.
- Imam NATO, imam Veliku Britaniju, koja je donekle u haosu, i imam Putina. Iskreno, Putin bi mogao biti najlakši među svima njima. Ko bi rekao - istakao je Tramp.

- U najvećoj meri to nema nikakve veze s NATO. Kad se sabere koliko Amerikanci izdvajaju za odbranu Evrope, a koliko Sami Evropljani, vidi se da je to daleko više trošak Evrope. Tramp jednostavno ne govori istinu - tvrdi Bilt.

Stoltenberg je rekao da NATO ulaže milijarde u modernizaciju opreme i povećava doprinos misijama i operacijama.

- Procenjujemo da će evropski saveznici i Kanada dati dodatnih 226 milijardi dolara za odbranu u periodu između ove i 2024. godine - rekao je generalni sekretar NATO.
U Briselu se očekuje i poziv lidera NATO Skoplju da pokrene pregovore o članstvu. Po zaključenju tih pregovora, Alijansa će moći da pozove Makedoniju da postane 30. članica.

Mobilizacija zbog Rusije

NATO će želeti da pokaže jedinstvo potpisivanjem dogovora o novim zajedničkim merama, među kojima je i inicijativa koja će omogućiti NATO da mobiliše 30 bataljona kopnene vojske, 30 vazduhoplovnih eskadrila i 30 ratnih brodova u roku od 30 dana. Ove su mere poslednji korak u nizu koji se preduzimaju poslednjih godina kako bi se podigla odbrambena sposobnost NATO u odnosu na percipiranu agresiju koja dolazi od Rusije, nakon ruske invazije i aneksije ukrajinskog poluostrva Krima 2014. te njene podrške separatistima u istočnoj Ukrajini.

Na istoku za pet dana

NATO namerava da uprosti birokratiju za premeštanje kopnenih trupa na teritoriji EU kako bi se smanjilo vreme za dobijanje dozvola. Takođe, cilj je da i se stvori svojevrsni "evropski vojni šengen". Kako navodi "Sputnjik", među inicijatorima te ideje je i holandska ministarka odbrane Ank Bajleveld, koja smatra da je snagama NATO neophodan slobodan prolaz kroz sve evropske granice, kako bi se što bolje obuzdavala "ruska agresija". U slučaju da se ova inicijativa realizuje, ocenjuje britanski list "Tajms", snage Alijanse, uključujući ljudstvo i tehniku, mogle bi da se prebace sa bilo koje tačke Evrope do njenih istočnih granica za maksimalnih pet dana umesto dosadašnjih 40.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online