Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.07.2018.
15:44
Vestionline, Tanjug A

Samit sutra u Briselu - Očekuju se novi pritisci Trampa

Šefovi država ili vlada zemalja članica NATO-a okupiće se u sredu i četvrtak na samitu u Briselu, na kojem se očekuju novi pritisci američkog predsednika Donalda Trampa na saveznike da povećaju izdvajanja za odbranu.

youtube.com/Study IQ education
Foto: Arhiva

Na dnevnom redu samita, biće i jačanje sposobnosti za odbranu, projektovanje bezbednosti, borba protiv terorizma, jača saradnja sa Evropskom unijom.

Članice NATO dogovorile su na samitu koji je održan u Velsu 2014. godine da će u narednih 10 godina podići izdvajanja za odbranu na dva odsto BDP-a. 

Kako se navodi, taj cilj po najnovijim podacima trenutno ispunjava osam država članica: SAD, Velika Britanija, Grčka, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Rumunija.

- SAD troše na NATO više nego ijedna druga država. To nije pošteno niti prihvatljivo. Iako te zemlje povećavaju svoje doprinose od kada sam ja na dužnosti, one moraju učiniti puno više -  poručio je Tramp u ponedeljak na Tviteru, a uoči polaska u Europu.

Očekuje se i da čelnici zemalja članica NATO na samitu potvrde odluke o prilagođavanju zapovedne strukture Saveza, koja će se povećati za 1.200 ljudi i "inicijativu spremnosti" prema kojoj će saveznici do 2020. godine imati 30 mehanizovanih bojni, 30 vazduhoplovnih eskadrila i 30 borbenih čamaca, spremnih za delovanje u roku od 30 dana ili manje, prenosi Hina.

Tu su i odluke da će nova Zajednička komanda za Atlantik biti u Norfolku, u SAD, a nova logistička komanda u Ulmu, u Nemačkoj.

Kako se navodi, članice NATO će doneti odluku o početku pregovora o pristupanju Makedonije NATO-u, koji bi mogli početi 1. avgusta, ali to još ne znači i pozivnicu za članstvo koja će biti upućena teka kada bude sproveden dogovor o imenu zemlje postignut između i da će biti donetaodluka o produžetku finanisiranja avganistanskih snaga do 2024. godine.

Samit se održava u trenutku napetosti u transatlantskim odnosima zbog trgovinskih pitanja, budući da je Tramp uveo carine na čelik i aluminijum iz EU, Kanade i Kine i stalno prigovara Evropi zbog trgovinskog suficita koji ima u razmeni sa SAD. 

Evropski saveznici plaše se da bi Tramp mogao da pokuša da produbi podele između SAD i EU-a i da isprovocira podele unutar EU.

Spominje se mogućnost da bi Tramp kao ustupak Rusiji mogao da otkaže vojnu vežbu NATO "Trident Juncture", koja bi u oktobru trebalo da se održi u Norveškoj, uz obrazloženje da bi Rusija tu vežbu mogla da shvati kao pretnja i da je to veliki trošak za američke porezne obveznike. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online