Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.07.2018.
08:46
sputniknews.com A

Amerika gurnula Kinu u krilo Rusije: Moskva pouzdan saveznik

Rusija i Kina planiraju da oforme zajedničku orbitalnu stanicu, a prvi koraci u tom pravcu trebalo bi da budu napravljeni već ove nedelje. Ruski eksperti ocenjuju da obe zemlje imaju veliki potencijal, a da rusko-kineska saradnja u ovoj sferi ima veliku perspektivu.

Tanjug/AP
 

Izvor iz ruske raketno-kosmičke industrije navodi da kinesku stranu, koja planira da narednih godina započne izgradnju višemodularne kosmičke stanice, interesuje rusko iskustvo dugih letova, kao i izgradnje velikih kosmičkih objekata. Osim toga, kako je naveo izvor, Kina nema niz važnih tehnologija i spremna je da predloži svoje partnerstvo u zamenu za njih.

Eksperti ističu da je upravo zbog toga Kina okrenuta ka Rusiji kao prema iskusnom savezniku i dobrom susedu.

Vodeći naučni saradnik Instituta za istraživanje svemira Ruske akademije nauka Natan Ejsmont pozitivno ocenjuje značaj predstojećih pregovora o stvaranju zajedničke svemirske stanice.

- O tome se odavno priča. Nadamo se da će sve ispasti kako treba. Kineze su u nekom smislu Amerikanci "bacili" u neku vrstu izolacije, a čak su ih udarili i sankcijama. Već mnogo godina Amerikanci čine sve kako bi sprečili razvoj kineske nauke i tehnike. Kinezi traže druge partnere, a rezultat toga je i saradnja koju pokušavaju da razviju sa našom zemljom - navodi Ejsmont.

Ekspert dodaje da postoje i neke prepreke kada je reč o rusko-kineskoj saradnji, ali da se one mogu prevazići.

- Postoje i prepreke tehničke prirode kada je reč o uspostavljanju saradnje. Kinezi su za svoje orbitalne stanice izabrali nešto drugačije orbite. Ako se sada planira spajanje sa kineskim stanicama, postojaće određeni problemi. Međutim, takvi problemi su postojali i svojevremeno između SAD i Sovjetskog Saveza i oni su rešeni. Perspektive u saradnji Rusije i Kine u kosmosu su velike i takva saradnja bi bila korisna za sve - kaže Ejsmont.

Rusija i Kina su prošle godine postigle dogovor da značajno prošire saradnju u istraživanju kosmosa, pre svega u istraživanju Meseca i stvaranju zajedničkih orbitalnih grupa.

Prekretnica u pregovorima bili su događaji iz 2014. godine, pošto je saradnja Rusije i SAD postala ugrožena zbog političkih bitaka.

Očekuje se da će delegacija kosmičke administracije Kine već krajem ove nedelje posetiti Moskvu, gde će sa "Roskosmosom" obaviti pregovore o mogućnostima stvaranja zajedničke orbitalne stanice, a takođe će biti reči i o saradnji u oblasti pilotskih programa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online