Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.07.2018.
02:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Angela se spasla, a Austrijanci besne

Lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horst Zehofer izjavio je da je na sastanku s čelnicima Demohrišćanske unije (CDU) postignut dogovor o sporu u vezi s migrantima i da će ostati ministar unutrašnjih poslova Nemačke. Sukob dve strane pretio je da sruši nemačku vladajuću koaliciju.

EPA
obe partije su spremne da za one migrante koji su već registrovani, podignu tranzitne centre na nemačko-austrijskoj granici

- Posle intenzivnih pregovora između kancelarkine partije desnog centra (CDU) i konzervativne bavarske partije CSU postigli smo dogovor oko mera za smanjenje ilegalne imigiracije - rekao je Zehofer posle sastanka, poslednjeg pokušaja dve strane da postignu kompromis.

Merkel i Zehofer su bili u sukobu oko njegovog plana da delimično zatvori nemačke granice za migrante, što kancelarka odbija insistirajući na zajedničkom rešenju na nivou Evropske unije.

Sukob se zaoštrio do te mere da je Zehofer u nedelju uveče na sastanku njegove CSU i sestrinske CDU ponudio svoju ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova.

Kako prenose nemački mediji, obe partije su spremne da za one migrante koji su već registrovani, podignu tranzitne centre na nemačko-austrijskoj granici. Postignut kompromis predviđa da u budućnosti oni koji traže azil, a dolaze u Nemačku, budu poslati u tranzitne centre na granici, a ne po centrima širom zemlje. Iz tih centara bi se tražioci azila direktno slali u zemlje koje su ih registrovale. Izbeglice koje nemaju nikakve šanse da dobiju azil, neće moći da uđu u zemlju, prenose nemački mediji.

Afrikanci neće kampove

Čelnici Afričke unije osnovali su na samitu u Mauritaniji Opservatoriju za migraciju i razvoj, objavio je marokanski ministar spoljnih poslova. Ministar Naser Burita je odbacio evropski predlog uspostave "regionalnih platformi za iskrcavanje" migranata spasenih na moru u Africi. Predsednik Komisije AU Musa Faki Mahamat kritikovao je afričke čelnike zbog primene dvostrukih merila kada su u pitanju ljudska prava jer prigovaraju drugima ono što i sami krše. Takođe je istakao da su oni odgovorni zbog toga što ljudi usled teških uslova života beže iz Afrike.

Zehofer ipak nije rekao da li ostaje na čelu CSU. Treći partner u vladajućoj koaliciji, socijaldemokratskoj partiji (SPD), još treba da se izjasni da li prihvata uslove sporazuma.

Dok su Nemci odahnuli, južni susedi su pobesneli. Austrijska vlada saopštila je da je spremna da preduzme mere zaštite svoje granice posle restrikcije o ulasku migranata o kojem se dogovorila susedna Nemačka u sklopu dogovora o rešavanju krize vlade u Berlinu.

- Mi ćemo biti primorani da preduzmemo mere kako bismo sprečili nelagodnosti Austriji i njenom narodu - navodi se u saopštenju vlade u Beču.

Dodaje se da je Austrija spremna da štiti granice, posebno na jugu, sa Italijom i Slovenijom.

Česi nikoga ne primaju

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je da Češka iz budućih evropskih centara neće dobrovoljno primati ni izbeglice koje imaju pravo na azil jer beže od rata. Babiš je ponovio da bi EU na Sredozemnom moru trebalo da preuzme australijski model, a brodovima sa migrantima i izbeglicama ne dozvoli da isplove iz afričkih priobalnih voda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online