Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.07.2018.
17:32
www.dw.com A

Dojče vele: Šta čeka Sebastijana Kurca?

S austrijskim preuzimanjem predsedavanja Savetu EU, po prvi put će na čelu Unije biti koalicija u kojoj učestvuju i desničarski populisti, piše Dojče vele.

A. Čukić
Sebastijan Kurc

U narednih 6 meseci Beč će morati da se suoči s najmanje tri velika problema.

Još uvek se ne nazire kraj spora u vezi sa zajedničkom evropskom migrantskom politikom: vladajuća koalicija u Nemačkoj na teškim je iskušenjima, države Višegradske grupe i dalje su na kursu konfrontacije s ostatkom EU, a Italija zatvara svoje luke za izbeglice spasene nakon brodoloma. Na Samitu EU s teškom mukom postignut je dogovor o boljoj zaštiti spoljnih granica EU, ali je pitanje kako će migranti dalje biti raspoređivani među zemljama-članicama ostalo bez odgovora. 

I baš sada, Austrija preuzima predsedavanje Savetu EU - zemlja koja je poslednjih godina pokazivala veoma malo spremnosti na kompromise kada je reč izbegličkoj politici. Sebastijan Kurc iz konzervativne Austrijske narodne partije (ÖVP), vlada u Beču zajedno sa Slobodarskom partijom Austrije (FPÖ), strankom koja je neprijateljski nastrojena prema strancima. Kurc je još 2015, u jeku izbegličke krize, kao ministar spoljnih poslova izjavljivao da je zadužen da zaustavi imigracije u EU. 

- Verujem da ljudi imaju pravo kada kažu da se na evropskom nivou konstantno priča o migracijama, a da se po tom pitanju ništa de fakto ne radi - izjavio je Kurc nekoliko dana uoči početka šestomesečnog austrijskog predsedavanja u Briselu.

Kurc takođe naglašava da je ograđivanje sada postao zajednički cilj. Austrija se zalaže za bolju zaštitu spoljnih granica EU i planira da proširi Agenciju za zaštitu granica Fronteks. Evropska komisija već je predložila da se Fronteks do 2027. pojača sa 10.000 novih službenika. Ni Austriji, a ni drugim zemljama EU to nije bilo dovoljno brzo.

Nema mnogo jedinstva ni kada je reč tome šta će se dogoditi sa migrantima koji već borave na teritoriji EU. Vlada u Rimu već godinama zahteva da se izbeglice kojima je priznat status u toj zemlji rasporede i po drugim zemljama EU. Slovačka i Mađarska bezuspešno su se žalile na odgovarajući zaključak EU iz 2015, ali bez obzira na to - i dalje ne primaju izbeglice. 

Tokom austrijskog predsedavanja pada i ključni deo pregovora o Bregzitu. To bi u svakom slučaju trebalo da se završi što pre, kako se ne bi dogodilo da Velika Britanija 2019. izađe iz EU bez postignutog sporazuma. Ostaje otvoreno da li će se to i dogoditi.

Ako se dogovor postigne na vreme, Austrija bi, kao predsedavajuća, morala da se pobrine za to da među preostalim članicama EU ne bude nejednakosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online