Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.06.2018.
16:46
Vestionline, Tanjug A

Kocijas: EU da drži reč prema Skoplju i Tirani

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas izjavio je da bi EU trebalo da održi reč i otvori pristupne pregovore sa Albanijom i, kako kaže, Severnom Makedonijom, na samitu 28. i 29. juna i upitao je koliko će još Albanija trpeti da gleda kako Srbija ubrzava pregovore i završava ih, dok ih Tirana nije ni započela.

pixabay.com
 

Šef grčke diplomatije je u intervjuu za euractiv.com, datom u Luksemburgu uoči današnjeg Saveta ministara spoljnih poslova EU, govorio je o očekivanjima od sastanka Saveta, nakon što je nedavno pomenuo da je front severnoevropskih zemalja izrazio zabrinutost u pogledu Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Albanije.

- Oni su izneli zamerke u pisanoj formi. Debata počinje u ponedeljak, kada ćemo razgovarati o Albaniji i nastavićemo to u utorak, pošto će proširenje biti u vrhu agende. Mislim da postoje važne države članice koje se ne slažu oko toga da li Evropa treba da nastavi da se proširuje ili produbljuje - rekao je Kocijas.

On je izneo mišljenje zvanične Atine da će, ukoliko Evropska komisija započne i pripremi ovog leta pokretanje formalnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, države članice EU morati da ispune dato obećanje.

- Rekao sam kolegama da mogu da budu strogi koliko žele. Ali, mi ne smemo da blokiramo tu mogućnost. Plašim se da ako datum pristupanja ne bude dat Severnoj Makedoniji, sav ovaj napor koji smo učinili uz velike žrtve i kompromise obe strane, mogao bi da bude ugrožen. Uz to, ukoliko jedna od dve zemlje započne pregovore, a na primer Albanija bude izostavljena, to će stvoriti nestabilno stanje u regionu - poručio je Kocijas.

On je ocenio da je trebalo da određene zemlje, ukoliko su imale neka nerazjašnjena pitanja sa Severnom Makedonijom i Albanijom, trebalo da ih o tome obaveste ranije.

- Sada imamo izveštaj Evropske komisije i predlog za otvaranje pregovora. Sada smo stigli do određene tačke i moramo to da učinimo. Evropa mora da održi reč - naveo je Kocijas.

On je dodao da su se otvaranju pregovora sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom i Albanijom usprotivili Danska, Belgija, Holandija i Francuska, a da i u Nemačkoj postoje određene kontradiktornosti.

- Dakle poenta je ujediniti stavove Francuske i Nemačke kako bi se izbeglo destabilizovanje Balkana - rekao je Kocijas.

On je kazao da je Grčka prijatelj svih balkanskih zemalja.

- Imamo veliko tradiocionalno prijateljstvo sa Srbijom, ali ja se stvarno pitam: koliko će još Albanija trpeti da gleda kako Srbija ubrzava pregovore i završava ih, dok ih Tirana nije ni započela? Ovo su destabilizirajući faktori pošto vlade neće uspeti da ih prežive. A promene u regionu Balkana, osim u Grčkoj, nikada nisu bile lake niti prijatne - ocenio je Kocijas.

On je na pitanje o tome da li će jačanje predsednika Turske Redžepa Tajipa Edrogana nakon izbora deeskalirati situaciju sa Grčkom, odgovorio da je i pre izbora u Turskoj govorio da Grčka nema ni najmanje nade da bi pobeda opozicionih kemalista (Republikanske narodne stranke, ĆP) donela bilo kakvu promenu.

- Nadam se da će nakon izborne pobede, on (Erdogan) biti manje nervozan - naveo je Kocijas.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online