Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.06.2018.
23:45
sputniknews.com A

"Varšavski pakt": Otvaraju se pukotine u NATO - Poljaci skaču u pomoć

Upozorenje koje je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uputio zemljama-članicama da je jedinstvo Alijanse ugroženo treba posmatrati pre svega iz ugla ekonomije i međunarodne politike, ali i kao poziv da sve strane spuste loptu, smatraju analitičari.

Reuters
 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je jedinstvo transatlantskog saveza ugroženo zbog neslaganja pre svega SAD i Evrope. Kako je rekao, te nesuglasice su stvarne i neće nestati preko noći.

Vladimir Trapara sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu za Sputnjik objašnjava da su nesuglasice, kada je reč o samom NATO, počele još od trenutka kada je Donald Tramp došao na mesto predsednika SAD, ša je zatražio od svojih evropskih saveznika da povećaju izdvajanja za vojsku na dva odsto svog bruto društvenog proizvoda.

Ne treba zanemariti činjenicu da od 29 zemalja pakta samo osam, uključujući Veliku Britaniju i SAD, troše više od dva odsto svog BDP-a na odbranu, iako je na samitu NATO 2014. godine odlučeno da to učine sve članice Alijanse.

Nesuglasice su se u poslednje vreme dodatno proširile, pogotovu ako se sagleda nivo učešća Amerike u samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), zatim po pitanju trgovinskih sankcija koje se uvode pojedinim zemljama, ali i zbog povlačenja SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, smatra on.

Uprkos tome, Trapara tvrdi da te nesuglasice ne mogu da dovedu do eventualnog mimoilaženja Evrope i SAD, pogotovu kada je reč o očuvanju evropske bezbednosti - reč je, prema njegovom mišljenju, o jednom verbalnom sukobu oko nekih drugih stvari, a ne toliko o zajedničkoj odbrani.

Uporedo, iz Poljske su stigli predlozi da bi Varšava mogla biti posrednik u jačanju veza između Trampove administracije i EU, uprkos tenzijama na relaciji Varšave i Brisela. Naime, Poljska bi, prema rečima tamošnjeg premijera Mateuša Moravijeckog, želela da bude "posrednik između SAD i Evrope, u najboljem smislu" i da pomogne popuštanju tenzija.

Trapara tu inicijativu Moravijeckog obrazlaže tvrdnjom da je upravo Poljska jedna od "najsavesnijih" članica NATO, koja smatra da ta zajednička odbrana ne bi smela ni na koji način da se dovede u pitanje.

Prema njegovim rečima, Poljska je ta koja, na kraju krajeva, ima specifični bezbednosni interes, s obzirom da iz nekih svojih istorijskih razloga strahuje od Rusije, tako da upravo njoj najviše od svih preostalih članica treba NATO. Poljska se razume sa Trampom i njegovim stilom politike, i zaista bi možda i predstavljala idealnog posrednika.

Istorijski paradoks je da je baš u Poljskoj 1955. godine formiran istočni vojni blok - Varšavski pakt kao kontrateža NATO. Danas bi Varšava da pomiri zavađene članice NATO. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online