Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.06.2018.
20:57
www.dw.com A

Dojče vele: Erdogan - uzdrmani predsednik

U proteklih 16 godina u Turskoj je na izborima pobeđivao - Redžep Tajip Erdogan. Međutim, on bi sada, pre svega zbog ekonomske krize, mogao i da izgubi većinu u parlamentu, piše Dojče vele.

Tanjug/AP
Turski predsednik Erdogan sa suprugom

U Turskoj se u nedelju 24. juna održavaju parlamentarni i predsednički izbori. Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, između 45 i 55 odsto birača glasaće za Redžepa Tajipa Erdogana. Ipak, u stvarnosti bi taj procenat mogao da bude znatno manji.

Hakan Bajrakči, vlasnik instituta za ispitivanja javnog mnjenja SONAR, ocenjuje da je Erdogan stvorio atmosferu straha. Kao rezultat toga, skoro deset odsto birača ne govori javno za koga će da glasa. U istraživanjima javnog mnjenja iznose se pogrešne informacije. Prema tome, smatra Bajrakči, izborni rezultat će vrlo verovatno odstupati od rezultata anketa.

Nakon ustavnih reformi koje su usvojene nakon referenduma u aprilu 2017. godine, birači na ovim izborima daju dva glasa: jednim odlučuju ko će biti novi predsednik države, a drugim koje će političke stranke ući u parlament. Za Erdogana, koji u proteklih 16 godina nije izgubio na izborima, predstojeće glasanje moglo bi da bude najteže u njegovoj političkoj karijeri. Teški izbori čekaju i Erdoganovu islamsko-konzervativnu Stranku pravde i razvoja (AKP).

Problemi u zemlji se povećavaju

Ozer Senčar, vlasnik instituta za ispitivanje javnog mnjenja Metropol, već 25 godina prati Erdoganovu karijeru. On smatra da aktuelni turski predsednik još nikada nije imao tako lošu predizbornu kampanju kao sada. Erdogan više ne određuje agendu, ne daje viziju za budućnost. Na predizbornim skupovima deluje slabo i bez emocija. "Još nikada nije pravio tako mnogo grešaka u svojim govorima", kaže Senčar. Zato on sumnja da će Erdogan zadržati vlast.

Erdogan je na vlasti već 16 godina i dugo je smatran najvećom snagom u turskoj politici. Njegov najvažniji uspeh bio je - privredni rast. U proteklih deceniju i po, prosečan godišnji prihod je sa 3.500 povećan na 10.000 dolara. Osim toga, cela zemlja doživela je pravi građevinski bum.

Međutim, turska privreda danas više ne stoji tako dobro. Posle neuspelog puča u julu 2016. i vanrednog stanja koje je uvedeno nakon toga, turska lira izgubila je na vrednosti za više od 30 procenata. U zemlji skoro da više i nema investicija. Poverenje međunarodnog tržišta u tursku privredu je poljuljano.

"Erdogan više ne može da upravlja privredom"

- Prvi put u poslednjih 16 godina Erdogan nije uspešan. On više ne može da upravlja privredom. Problemi u školstvu i zdravstvu takođe se povećavaju - tvrdi Senčar. On dodaje da tursko stanovništvo oseća ekonomsku krizu. Kao rezultat toga, ima manje emocija na Erdoganovim predizbornim skupovima.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, Muharem Inče, predsednički kandidat opozicione stranke CHP, u poslednje vreme povećao je svoju popularnost. Na osnovu toga, povećala se i motivacija opozicije.

Bez obzira na sve, Erdogan bi u drugom krugu predsedničkih izbora ipak mogao da pobedi. Tzv. "Republikanska alijansa", koju čine Erdoganova AKP i Partija nacionalnog pokreta (MHP) mogla bi da izgubi većinu u parlamentu. Ukoliko bi se to dogodilo, Erdogan više ne bi imao jaku bazu u parlamentu. Jak predsednički sistem, koji opozicija sagledava kao diktaturu, za Erdogana u tom slučaju ostaje samo nedosanjani san.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online