Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.06.2018.
03:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Istorijske promene na mapi Evrope (1): Turska postaje energetski džin

Dok je svet gledao pogoršavanje odnosa Evrope i Rusije, propast izgradnje gasovoda Južni tok, koji je trebalo da zaobiđe Ukrajinu, te teškoće sa izgradnjom Severnog toka 2, Turska je završila projekat koji ju je postavio u srce energetske politike Evrope! Gigantski projekat TANAP će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku doneti gas do Italije i dalje Evrope, a eksperti u Srbiji se nadaju da bi i naša zemlja u budućnosti mogla imati koristi od ovog gasovoda i priključiti se na jedan njegov deo.

EPA
Gasovod TANAP biće dugačak 1.850 kilometara

Gasovod TANAP, vredan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Srbija daleko od TANAP-a

Srećko Đukić, stručnjak za međudržavne energetske odnose, kaže da nije realno očekivati da se u nekoj doglednoj budućnosti Srbija veže za gasovod TANAP. Đukić objašnjava da je trenutno reč o puštanju samo šest milijardi kubnih metara gasa od ukupno 16, ali za potrebe Turske, i da na kraju treba da se dostigne cifra od 31 milijardu kubnih metara gasa.

Naša zemlja se, prema oceni Vojislava Vuletića, predsednika Udruženja za gas Srbije, nalazi u vrlo nezgodnoj situaciji jer se snabdeva gasom iz severnih zemalja, odnosno iz Rusije preko Ukrajine i Mađarske, a 2019. godine ističe ugovor o tranzitu gasa između ruskog Gasproma i Ukrajine. To bi, smatra Vuletić, moglo da ugrozi snabdevanje ovim energentom i naše zemlje ukoliko se u međuvremenu ne nađu alternatvni izvori snabdevanja.

Vuletić kaže da Evropska unija mora da preseče Gordijev gasni čvor i odluči najzad kako i odakle će se snabdevati gasom, kao i na koji način Srbija može da bude uključena u ceo proces.
- Sledeće godine, kada ističe ugovor o tranzitu gasa između Gasproma i ukrajinske strane, može da se desi da se potpuno prekine isporuka gasa za našu stranu. Ovakav način, da se možda iz TANAP-a dobije neka količina gasa za Srbiju, vrlo je optimistična procena - ocenjuje Vuletić.

Gasovod će biti kapaciteta od oko 30 milijardi metara kubnih gasa, tako da će imati dovoljno i za potrebe Srbije, kojoj ugovor o isporuci gasa sa ruskim Gaspromom ističe 2019. godine.

Završetak radova na gasovodu TANAP očekuje se do 2020. godine, do kada bi trebalo da bude završena i gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske.

Međutim, pitanje je kako to sve izvesti, kaže on, jer je EU u svoje zakonodavstvo unela odredbu koja govori da onaj ko je vlasnik gasa ne može da bude i vlasnik gasovoda. Rusi su sa konkurentskim projektom Turski tok došli do granice sa EU, TANAP je do granice sa EU, prema tome EU treba da reši problem izgradnje gasovoda.

A kako će on da ide, da li preko Bugarske, Srbije, do Mađarske i Austrije ili će ići preko Grčke, Makedonije, Srbije, Mađarske i do Austrije, pitanje je koje EU treba da reši sa zemljama koje očekuju gas. Upravo na ovom pitanju je i projekat Južnog toka, kojim je gas trebalo po dnu Crnog mora da stigne iz Rusije do Bugarske propao, jer je Rusija poverila i gradnju gasovoda i isporuku gasa Gaspromu, svom državnom energetskom gigantu.

Tanjug/AP

Budućnost je na istoku

Rusija podržava inicijativu Mongolije da se preko Kine do te zemlje izgradi gasovod, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i predsednikom Mongolije Katmaginom Batulgom prošle nedelje u Čingdau.
- Postoje prilike za saradnju u energetskoj industriji. Naši mongolski partneri su smislili inicijativu da se izgradi veliki gasovod od Rusije do Kine. Podržavamo ovu inicijativu, dobra je ideja. Međutim, kao i uvek, mora se sprovesti temeljno ispitivanje o isplativosti - rekao je Putin.
Predsednik Rusije je naglasio da bi za izgradnju gasovoda morao da se ispoštuje sporazum o međusobnom priznanju carinske kontrole iz 2016. godine.

Svakako da TANAP treba posmatrati u svetlu ukupnog problema rešavanja gasne situacije u južnoj Evropi, odnosno na Balkanu, saglasan je i Ljubinko Savić, savetnik u Udruženju za energetiku Privredne komore Srbije (PKS). Zemlje južne Evrope, pre svega Balkana, treba da računaju na prirodni gas iz tog gasovoda u kontekstu rešavanja ukupne gasne situacije i turskog toka i TANAP-a.

Činjenica je da je Srbija videla sebe u Južnom toku, potom i Turskom toku, a sada vreba priliku da se snabde energentom iz Azerbejdžana sa kojim, uzgred, ima i odlične političke odnose. Ali, da bi kubik gasa stigao u Srbiju prethodno mora da se reši pitanje energetske politike EU, jer nijedna cev do naše zemlje ne može da dođe, a da prethodno ne prođe kroz neku članicu Unije, što opet znači da treba da dobije zeleno svetlo iz Brisela.

Kad je reč o jugu Evrope, bez obzira na to da li se razmišlja o TANAP gasovodu ili Turskom toku, jasno je da su i nož i pogača zapravo u rukama Turske i Bugarske, nezaobilaznih država u tim projektima.

Sutra - Istorijske promene na mapi Evrope (2): Cevi na dnu Baltika 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online