Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.06.2018.
12:10
Vestionline, Tanjug A

EU propušta severnokorejsku šansu

Zbog sporosti Evropske unije da svoju politiku prilagodi promenjenim okolnostima u Severnoj Koreji, evropske firme rizikuju da propuste veliku šansu, jer će drugi tamo stići pre njih.

pixabay.com
Sve veći broj evropskih kompanija iz raznih sektora privrede - od građevinarstva i energije, do hrane i tekstila - uočava promene, o čemu ih obaveštavaju njihovi ogranci u Seulu.

Dok je glavni fokus nedavnog samita američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una bio na nuklearnom programu Pjongjanga, istovremeno se odigrava mnogo značajnija promena koja se tiče budućnosti Severne Koreje, pa i sveta, prenosi portal EUObzerver.

U autorskom tekstu, Ramon Pardo, sa Slobodnog univerziteta u Briselu, ocenjuje da je uvođenje zakona tržišta nepovratan proces u Severnoj Koreji, čija srednja klasa nastavlja da raste.

Ukoliko ta zemlja nastavi da reformiše svoju privredu i ako tamo "pokuljaju" strane investicije, Evropa rizikuje da ostane van toga.

Pardo ukazuje da je Kim, od kako je došao na vlasti, paralelno razvijao nuklearni program i privredu, a da sada, kada je obezbedio "nuklearno odvraćanje", može da se usredsredi na privredne reforme. 

Kim je to nedavno i najavio na skupu vladajuće partije, što je jedan od ključnih razloga za

pokretanje njegove nedavne diplomatske ofanzive, susretima sa predsednicima Kine, Južne Koreje i, najzad, sa Trampom.

U Pjongjangu su svesni da privredne reforme mogu biti uspešne samo uz strane investicije i tehnologiiju, zbog čega nastoje da dobije i jedno i drugo, što su i drugi primetili.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in želi da poboljša odnose sa Pjongjangom ne samo iz ideoloških razloga, već i zato što vidi velike ekonomske mogućnosti koje bi reforme na severu donele njegovoj zemlji. Južnokorejske kompanije, uključujući "Hjundai" i "Samsung" već "skeniraju" mogućnosti za ulaganja.

Slično razmišljaju u Pekingu i Moskvi, gde najnoviji razvoj događaja podržavaju i zato što od njega očekuju koristi za svoje kompanije. Čak je i Tramp pomenuo mogućnost američkih investicija u Severnoj Koreji.

Sve veći broj evropskih kompanija iz raznih sektora privrede - od građevinarstva i energije, do hrane i tekstila - uočava promene, o čemu ih obaveštavaju njihovi ogranci u Seulu.

Evropskim nevladinim organizacijama koje još deluju u Severnoj Koreji stižu pitanja o tome koliko se te promene mogu osetiti na terenu, a slične izveštaje šalju i evropske ambasade u Pjongjangu. 

To pokazuje da su mnogi u EU spremni da se priključe tom procesu i ostvare profit u zemlji koja bi mogla postati "novi Vijetnam" ili "nova Kina".

Nažalost, politika bi mogla da omete taj proces. EU prema Pjongjangu i dalje održava sankcije koje su još striktnije od onih odobrenih u Ujedinjenim nacijama, i ne planira da ih ukine.

To je pogrešno, smatra Pardo. Sankcije su imale smisla kada je Pjongjang razvijao svoj raketni i nuklearni program, ali su sada kontraproduktivne. Isto tako je pogrešno što neke članice EU odbijaju da pristanu na zvanične kontakte sa Severnom Korejom.

Argument da Brisel ne treba da ekonomiju stavlja ispred drugih ciljeva - kao što su ljudska prava - takođe "ne drži vodu". Poboljšanje situacije na tom planu izglednije je sa boljim stanjem ekonomije, što su pokazali upravo slučajevi Kine i Vijetnama.

Dok Severna Koreja ide ka reformama, a druge zemlje nastoje da se priključe, EU bi trebalo da uzme u obzir interese svojih kompanija i omogući im da se ravnopravno nadmeću u toj utakmici, zaključuje se u tekstu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online