Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.06.2018.
00:41
Z. Mirković - Vesti A

Dvostruka igra islamskog lidera

U Islamskoj verskoj zajednici u Austriji (IGGOe), posle odluke austrijske vlade da protera više imama zbog finansiranja iz inostranstva, kao i da zatvori više džamija, među kojima je i jedna bliska turskim "sivim vukovima", vlada veliko nezadovoljsvo i raste pritisak na predsednika te organizacije Ibrahima Olguna.

EPA/CHRISTIAN BRUNA
Zakulisne radnje: Ibrahim Olgun, predsednik islamske verske zajednice u Austriji

Olguna je pozvao njegov potpredsednik Abdi Tasdegen, zajedno sa drugim članovima Visokog saveta, da podnese ostavku.

Sve ukazuje na to, naime, da uzrok za zatvaranje džamija nije u (od vlade) najavljenoj borbi protiv političkog islama, već, kako prenose austrijski mediji, da iza svega stoji intriga unutar IGGOe.

Politolog Tomas Šmidinger smatra da se radi o "zakasneloj osveti" Olguna, čiji je izbor osporilo versko udruženja Arapska verska zajednica, kojoj je vlada zabranila rad. Tasdegen, takođe, Olgunu prebacuje političke motive.

Olgunu, koji je blizak tursko-islamskoj uniji (ATIB), prema rečima Tasdegena, stalo je da oslabi opoziciju unutar IGGOe i ućutka one koji drugačije misle.

Kritičari u sopstvenim redovima prebacuju Olgunu da je sam izazvao zabranu Arapske verske zajednice, a Visoki savet tvrdi da ima prepisku u kojoj Olgun nadležnom ministarstvu ukazuje na više ustanova koje ne ispunjavaju pravne uslove. Tako je u dopisu Ministarstvu vera Olgun ukazao da pojedine ustanove ne mogu biti nazivane džamihama u skladu sa Ustavom.

Na toj listi je i Arapska verska zajednica, čijih šest džamija je zatvoreno. Olgunu se prebacuje da je svojim delovanjem pokušao i da ojača turski uticaj u IGGOe .

Austrijska vlada je, inače, tvrdila prilikom objave mera za borbu protiv političkog islama da je sve urađeno u saglasnosti sa IGGOe.

Olgun je za vikend objavio saopštenje u kojem je izrazio zaprepašćenje zbog tih mera i tvrdio da nije bio informisan, te najavio preduzimanje pravnih mera.

A. Čukić

Pretnje smrću kancelaru Kurcu!

Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu, posle odluke vlade da protera više imama i zatvori sedam džamija, nepoznata lica, kao i jedno versko udruženje, prete smrću.
Savezna kriminalistička služba potvrdila je bečkom dnevniku "Esterajh" pretnje preko Fejsbuka.
Neimenovani portparol Kriminalističke službe istakao je da je ustanovljeno više pretnji i da je podneta krivična prijava, te pokrenuta istraga. Policija pretpostavlja da pretnje dolaze iz okruženja turske zajednice.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pretio je Austriji, naime, posle odluke o proterivanju imama koji su finansirani od strane turske države, ali i zatvaranje džamija, među kojima je i jedna bliska Sivim vukovima.

Austrija se povlači iz CEI

Austrija će se povući iz Centralno evropske inicijative (CEI), čiji je nekada bila osnivač.
CEI koji trenutno okuplja 18 država osnovana je 1989. godine, sa ciljem da podstakne ekonomsku i kulturnu saradnju centralnoevropskih zemalja, kao i približavanje regiona.

Austrija je u CEI zauzimala vodeću ulogu, te je mesto generalnog sekretara rotiralo između Austrije i Italije.

Poslednji generalni sekretar iz Austrije bila je Margot Klestil-Lefler, supruga bivšeg šefa austrijske države, koja se nakon svađe povukla iz ove organizacije i sada u Ministarstvu spoljnih poslova vodi sektor za Rusiju.

Dalje učešće Austrije u CEI nije svrsishodno, ističe Ministarstvo spoljnih poslova.

Format te organizacije ne odgovara više kao ranije za suočavanje sa evropskim izazovima današnjice, dodaje se iz te ustanove.

Integracija jugoistočne Evrope u strukture EU podržava se bolje direktno, smatra Ministarstvo i dodaje da je zbog toga istupanje iz CEI mera koja se može shvatiti kao optimizacija tih austrijskih napora.

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, koji je bio suosnivač CEI, izrazio je žaljenje zbog odluke Beča.

- Šteta što ćemo imati jedan kontakt manje posebno u regionu gde su nam potrebni kontakti - rekao je on bečkom dnevniku "Standard",

Prema njegovim rečima Austrija sama prepušta uticaj neliberalnoj Mađarskoj koja se sve više ekonomski i diplomatski angažuje u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online