Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.06.2018.
08:50
Vestionline, Tanjug A

Merkel o Trampu: Pomalo deprimirajuće

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da ne podrži zajedničko saopštenje sa samita lidera G7 pomalo je deprimirajuća, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

EPA/Omer Messinger
Angela Merkel

- Teško je, ovog puta je razočaravajuće, ali to nije kraj. Ponekada izgleda da američki predsednik misli da samo jedna strana pobeđuje, a svi drugi gube - rekla je Merkel u nedelju uveče u intervjuu za nemačku televiziju ARD po povratku sa samita G7, prenosi Blumberg.

Ipak, dijalog sa američkim predsednikom se mora nastaviti i globalno partnerstvo nije okončano, naglasila je Merkel i dodala da će američko-evropski odnosi nadživeti Trampa.

Rojters prenosi da je Merkel rekla da će Evropa sprovesti kontramere protiv američkih tarifa na

uvoz čelika i aluminijuma.

Kao i Kanada, Evropska unija priprema kontramere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, kazala je Merkel.

SAD su uvele tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika.

Tramp je, nakon prevremenog odlaska sa samita G7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionon ka Singapuru na Tviteru izneo niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade

Džastina Trudoa, za koje AP navodi da su "napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD".

Agencija navodi da se to desilo tokom noći, baš kada je delovalo da je juče okončanom dvodnevnom samitu G7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih pretnji trgovinskim ratom.

Tramp, kojeg AP naziva "plahovitim Amerikancem", objavio je tokom leta za Singapur, gde bi utorak trebalo da se sastane sa severnokorejskim vođom Kim Džong-unom, poruku da je predstavnicima SAD na samitu G7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje, iako je prethodno saopšteno da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenih zemalja sveta.

Sve je počelo nekoliko časova ranije kada je Trudo izašao pred novinare i kazao da se svih sedam lidera saglasilo oko zajedničkog saopštenja. Kanadski premijer je potom rekao da je Trampu ponovio da će američke tarife naneti štetu industrijama i radicima obe zemlje i naveo da ne bi "uživao" u uvođenju mera odmazde, ali da ne bi u tome ni oklevao.

- Ja ću uvek štiti kanadske radnike i kanadske interese. Mi Kanađani smo učtivi, mi smo razumni, ali nećemo da dozvolimo da se sa nama poigravaju - poručio je Trudo.

Tramp je to očigledno video kada je već bio u predsedničkom avionu i odmah kreneo da tvituje.

- Na osnovu Džastinovih lažnih izjava iznetih na njegovoj konferenciji za medije, kao i činjenicu da Kanada primenjuje ogromne tarife na našim američkim farmerima, radnicima i kompanijama, dao sam instrukcije našim američkim predstavnicima da ne podrže saopštenje pošto razmatramo tarife na automobile koji preplavljuju američko tržište! - napisao je Tramp na društvenoj mreži.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online