Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
09:26
Tanjug, Vestionline A

Austrija proteruje imame, zabranjen rad sedam džamija

Austrijska vlada odlučila je da primeni postojeći Zakon o islamu i zabrani rad sedam džamija, kao i da rasformira udruženje "Arapska verska zajednica", saopštio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

A. Čukić
Imami proterani zbog kršenja zakona o finasiranju iz inostranstva: Sebastijan Kurc  

Kurc je, na konferenciji za novinare, objasnio da se radi o "džamiji sivih vukova" koja je bliska turskoj organizaciji "Atib", kao i "arapskoj verskoj zajednici", kojoj se zabranjuje rad njenih šest džamija.

Atib je organizacija kojoj se već duže vreme prebacuje da širi turski nacionalizam, a pod tom krovnom organizacijom u Austriji deluje više od 60 udruženja.

Što se arapske ustanove tiče ministar vera Gernot Blimel je objasnio da je odluka doneta zbog propagiranja salafizma i finansiranja iz inostranstva.

Udruženju "Arapska verska zajednica" se zabranjuje propovedanje islama i organizacija veronauke.

Blimel je kazao da se delovalo zajedno sa Islamskom verskom zajednicom u Austriji, koja se destincirala od tih džamija i verskog udruženja.

Takođe, kako je preneo Kurc više imama je proterano zbog kršenja zakona o finansiranju iz inostranstva.

Naime, Zakon o islamu, koji je stupio na snagu pre tri godine na inicijativu Kurca kao tadašnjeg ministra za integraciju, predviđa zabranu finansiranja imama i verskih organizacija u Austriji iz inostranstva.

Do tada je više organizacija, kao i imama bilo finansirano iz Turske i drugih muslimanskih zemalja.

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl rekao je da nadležne vlasti vode istragu protiv ukupno 40 imama, da se boravišna dozvola ukida dvojici imama, kao da je istraga pokrenuta protiv 11 imama koji poseduju boravišnu dozvolu.

- Kada nadležne vlasti donesu odluku, boravišni status imama prelazi sa legalnog na ilegalni, i kao i kod odbijenih azilanata, ako ne napuste zemlju sami biće proterani - najavio je Kikl.

Što se ostalih tiče, radi se o imamima koji su zatražili boravišnu dozvolu, a koji je neće dobiti.
Od 260 imama, koliko ima u Austriji, 60 je pod sumnjom da su finansirani iz inostranstva, ukazano je na konferenciji za štampu, gde je istaknuto da se svaki slučaj pojedinačno proverava.

Kancelar Kurc je istakao da je Austrija zemlja šarolikosti, i da je sloboda vere jedna od važnih osnova društva, ali dodaje da istovremeno mora biti jasno da je Austrija i pravna država koja ima zakonska pravila koja regulišu suživot.

Istakao je da paralelna društva i politički islam nemaju mesto u ovoj zemlji.
Ukazao je da je proteklih meseci sprovedena istraga protiv pojedinih islamskih organizacija, među kojima je i džamija u kojoj su deca nastupila u uniformama i koristila pozdrav "sivih vukova".

Po prvi put smo iskoristili mogućnosti koje zakon daje, a to je da proteramo imame koji su finansirani iz inostranstva i da rasfomiramo jednu versku zajednicu. Blimel je naglasio da cilj mora biti da vera bude deo rešenja u procesu integracije, a ne problem.

- Nije u suprotnosti biti ponosan musliman i istovremeno ponosan Austrijanac. Ali je jasno da ako se ustanove i ličnosti ne pridržavaju pravila mora biti psoledica ako se ugrožava javni red i mir - objasnio je on.

Vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe rekao je da se mnogi teroristi pozivaju na islam, a da postoje ustanove koje su se bavile indoktrinacijom omladine.

- Mere su donete na osnovu činjenice da je bilo kršenja zakona o islamu i njima jasno stavljamo do znanja da nećemo samo gledati skrštenih ruku - objasnio je on.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online