Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.06.2018.
13:39
Vestionline, Tanjug A

DW: Merkelova da objasni neopravdani azil za migrante

Nemačka kancelarka Angela Merkel mora da objasni šta je znala o skandaloznoj situaciji u Saveznoj agenciji za migrante i izbeglice i to najbolje pred anketnim odborom parlamenta, piše Kristijan Tripe za Dojče vele.

Tanjug/AP
Angela Merkel "na meti" novinara Dojče vele

On je to napisao povodom skandala u Saveznoj pokrajini Bremen, gde je šefica tamošnjeg ogranka Savezne agencije za migracije i izbeglice (BAMF) očigledno godinama kršila zakon.

"U saradnji sa advokatima i drugim pomagačima stotine ljudi su neopravdano dobile azil u Nemačkoj - konačne odluke je potpisivala ona. To je suština optužbi. Ali, ovaj događaj nije ostao u lokalnim okvirima. Skandal je počeo da se širi. Ubrzo su se na meti našli i drugi ogranci BAMF, istraga je u toku, proveravaju se odluke o hiljadama odobrenih azila širom Nemačke", piše Tripe.

Istovremeno, Tripe se pita ko je, kada i koliko znao o tome, ko je imao neophodne informacije i dodaje da odgovor o tome mora da da Ministarstvo unutrašnjih oslova.

Prema njegovim rečima, talas je sada direktno pogodio Angelu Merkel, jer interni dokumenti pokazuju da je tadašnji šef BAMF Frank-Jirgen Vajze lično obavestio kancelarku o teškoj situaciji institucije koju je vodio.

"Međutim, Vajze ide još dalje - upućuje teške optužbe na račun Ministarstva unutrašnjih poslova i kaže da je tamo bilo poznato da BAMF ima premalo personala i lošu opremu i da nikako nije bio u stanju da za nekoliko meseci obradi oko milion zahteva za azil", piše Tripe.

Kako navodi, osim bivšeg ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera, Vajze ne optužuje druge visoke zvaničnike u neposrednoj blizini kancelarke. što deluje kao planirani potez - skandal jeste stigao do Merkelove, ali ju je samo dotakao.

"U Berlinu se trenutno raspravlja da li bi Bundestag trebalo da formira anketni odbor kako bi se razjasnilo šta je sve bilo pogrešno u Bremenu i drugim ograncima BAMF. Opozicija bi imala dovoljno glasova da započne takvu istragu", piše Tripe i dodaje da se dvoume Zeleni, jer bi desno krilo Alternative za Nemačku moglo da zloupotrebi anketni odbor za totalni obračun sa izbegličkom politikom kancelarke. 

Međutim, posle Vajzeovih izjava koje su skandal dovele do kancelarkinih vrata, sve je verovatnije da će Bundestag ipak istražiti ceo slučaj, ali da skandal neće biti opasan za kancelarku Merkel, zaključio je Tripe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online