Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.05.2018.
14:08
Dojče vele A

Lažno ubistvo - Ukrajina mora mnogo toga da objasni

Nakon što su vlasti u Ukrajini saopštile da je ubistvo u Kijevu ruskog novinara, poznatog kao kritičara Kremlja, Arkadija Babčenka, bilo inscenirano, a on se pojavio živ i zdrav na konferenciji za novinare, autor Bernd Johan u tekstu za Dojče vele navodi da Kijev sada mora mnogo toga da objasni.

Tanjug/AP
Ukrajina prevarila ceo svet: Petro Porošenko sa Arkadijem Babčenkom

"Ne bi bilo prvi put da je ubijen neki ruski novinar koji je kritikovao Kremlj. Zato se lako poverovalo u laži ukrajinske tajne službe. Samo, da li se sada može verovati Ukrajini", pita autor na početku teksta.

Retko kada je u tolikoj meri bila pomešana radost zbog toga što je neki čovek ipak ostao živ, sa tolikim zaprepašćenjem, pa čak i sa zgražavanjem, navodi se.

Javnost je, piše Johan, na najgori mogući nacin prevarena, tako da sada ne vrte glavama samo u Ukrajini, već i mnogi strani posmatrači, mnogi prijatelji Ukrajine iz drugih zemalja.

Navodno ubistvo Arkadija Babčenka u Kijevu, ruskog novinara koji je kritikovao politiku Rusije, bila je samo predstava u režiji ukrajinske tajne službe, podseća on.

Na taj način je navodno sprecena zavera koja je, po nalogu Rusije, bila uperena protiv Babčenka i drugih, kažu u Kijevu.

"Ali dok se sa 'dokazima' ubistva nije štedelo, sa dokazima da je uopšte postojala nekakva zavera se škrtari, u najgoroj tradiciji tajnih službi. Na primer, tu je video-snimak na kome se vidi hapšenje jednog čoveka i mi bi sada trebalo da poverujemo da je to organizator zavere", navodi Johan.

Tu je, navodi se, i video sa snimkom tajne predaje novca, ali su lica tih osoba sakrivena.

"I opet se očekuje da poverujemo glasovima koji se čuju na snimku, a koji govore o nabavci oružja i zaduženju plaćenog ubice", piše autor.

Kako navodi, jasno je samo da je novinar Babčenko dobrovoljno prihvatio ulogu u akciji tajne službe.

"Dozvolio je čak i da ga fotografišu kako leži u lokvi krvi. Ta slika obišla je svet i na osnovu nje su, ne samo agenti službe, već i članovi vlade Ukrajine gotovo čitavog dana naveliko trubili i varali svetsku javnost. Namera je potpuno jasna: privući maksimalnu pažnju medija. Ali to je bio 'fejk njuz' - lažna vest kojom je prevaren čak i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer koji je tog dana posetio Kijev", navodi autor.

Vest o ubistvu koje se uopšte nije dogodilo, bacila je u senku posetu predsednika Nemačke Ukrajini. I zato se sada, kao što već dugo nije, postavlja pitanje verodostojnosti kompletne politike Ukrajine i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu.

Naravno, tajne operacije koje razjašnjavaju ili unapred sprečavaju zločine jesu neophodne, navodi se.

"To je pogotovo tačno za Ukrajinu, koja je već četiri godine izložena vojnoj agresiji Rusije u kojoj Kremlj gotovo da ne bira sredstva i gde, naročito u Donbasu, koristi pre svega lažne vesti i političke obmane", piše Johan.

"Sada to morate dobro da nam objasnite", poručuje on.

On međutim pita da li Ukrajina mora da odgovara istim metodama, da li mora čak i da lažira ubistvo kao i da li je zaista bilo potrebno šokirati porodicu, prijatelje i poznanike Babčenka i naneti im toliki bol.

Autor zatim pita koje dokaze ima državno tužilaštvo i tajna služba protiv navodnih počinilaca i njihovih nalogodavaca ubistva ruskog novinara da bi se bar donekle opravdala ova prevara.

"Ukrajina pod hitno mora mnogo toga da objasni, između ostalog i njenim međunarodnim partnerima kao što je Nemačka, ali i druge zemlje. Prilika za to je poseta nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa koji stiže u Ukrajinu nakon predsednika", napominje Johan i dodaje da Kijev tu priliku mora da iskoristi.

On smatra da će se, ako se ovaj skandal u potpunosti ne objasni, ugled Ukrajine, ionako uzdrman zbog nedostatka reformi i korupcije, srozati još više.

"Možemo samo da se nadamo da je ukrajinskoj politici jasno u kolikoj meri je na kocki njena verodostojnost", navodi autor i oidseća da je slučaj Babčenko bio "skandal" i otvorio je mnoga pitanja, ne samo u Ukrajini, već i na međunarodnom planu.

"Tu mogu donekle da pomognu samo prava i istinita objašnjenja", zaključuje Johan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online