Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.05.2018.
10:25
Tanjug, Vestionline A

Pripreme u Floridi, Alabami, Majamiju: Oluja Alberto sve bliža

Florida, Alabama i Misipi danas su započele sa pripremama za vanredno stanje zbog oluje Alberto koja je sve bliža.

Tanjug/AP
 

Kako prenosi AP, očekuje se da će ova oluja koja se polako kreće izazvati velike vlažne nepogode širom istočnog dela Meksičkog zaliva tokom vikenda.

U nedelju se očekuju snažni pljuskovi u delovima Floride, Luizijane, Misisipija i Alabane.

Nacionalni centar za uragane sa sedištem u Majamiju je izdao je upozorenja na tropsku oluju za delove Floride i Alabame navodeći da je moguće da će takvi uslovi zadesiti te oblasti do nedelje uveče.

Uoči oluje guverneri Floride, Alabame i Misisipija proglasili su vanredno stanje.

U dva ujutru po istočnoevropskom vremenu, Nacionalni centar za uragane je saopštio da se Alberto nalazi na oko 615 kilometara južno od grada Apalačikola u Floridi i da se kreće ka severoistoku brzinom 20 kilometara na sat sa vetrovima jačine 65 kilometara na sat.

Kake je agencija ranije izvestila, guverner Floride Rik Skot je juče proglasio vanredno stanje u 67 okruga u toj saveznoj američkoj državi, a vlasti na Floridi su zamolile građane da ovu oluju shvate ozbiljno.

Direktor službe za vanredne situacije Ves Mol kazao je da tačno vreme udara oluje nije sigurno, ali naglasio da će cela država osetiti njenu snagu.

Kako je navedeno, moguće je da će doći do izlivanja reka iz korira, tornada i poplava, navodi agencija.

Suptropska oluja Alberto, prva koja je u 2018. dobila ime u sezoni uragana, kreće se Karipskim morem i preti da ovog vikenda donese teške kišne padavine, prouzrokuje klizišta i poplave u delovima Meksika, Kube, Floride i istočne obale Meksičkog zaliva.

Alberto je u petak prošao pored obala Meksika i Kube, a obe države su izdale upozorenja na oluju u određenim obalskim delovima kao i na teške kišne padavine koje će dostići i 63 centimetra.

Kako je AP naveo Centar za uragane je tada saopštio da je širom Florida Kiza i južne i jugozapadne Floride moguća poplava usled kiše i do 30 centimetara.

Suptropska oluja ima manje izdefinisan centar nego što to ima tropska oluja, a njeni najjači vetrovi su mnogo dalji od njenog centra.

Suptropske oluje mogu da se razviju u tropske i potom ojačaju u uragane.

Agencija navodi da Alberto dolazi pre vremena, s obzirom na to da sezona uragana počinje 1. jula.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online