Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.05.2018.
13:30
Vesti A

Vlasnici automobila na mukama: Vozače deru na servisu

Australijanci su obmanuti skupim i nepotrebnim servisiranjem vozila i popravkama na koje ih navode dileri kako bi zarađivali na njima nakon što su im prodali kola.

pixabay.com
 

Stručnjaci upozoravaju da je većina vlasnika vozila namamljena da se iznova vraća kod svog dilera ili proizvođača i da kod njih servisira kola zato što su privučeni ponudom o fiksnoj ceni servisa, ali i zabrinuti zbog pretnje da će im garancija na vozilo biti ukinuta ako se obraćaju nezavisnim automehaničarima.

Posledica: često nepotrebno servisiranje i, naravno, dodatni izdaci za vlasnike vozila.

- Nismo u stanju da im konkurišemo - kaže Albert Kalči, vlasnik nezavisnog automoto servisa Al na Severnim plažama u Sidneju.

Legalan monopol

Zanimljivo je, kako ističu mehaničari, da su Australija i Novi Zeland jedine dve zemlje u svetu gde ovakav monopol nije proglašen ilegalnim.
Šta da se čini? Nešto nade pruža zahtev lidera opozicije Bila Šortena da se dileri prisile da sarađuju sa nezavisnim radionicama.

On se ovim poslom bavi skoro 30 godina i uočava kako trpi i njegov posao, kao i poslovi mnogih drugih automehaničara.

Rod Čedaro, iz najveće australijske nezavisne firme za servisiranje i opravku vozila "UltraTune" optužuje dilere i proizvođače da "uteruju strah" u vlasnike kola kako bi ih naveli da iznova odlaze kod njih. Pri tome primenjuje i naduvane cene, ističe on.

Ovo je ogroman biznis. Jer, kupovina vozila dolazi na drugo mesto po izdatku kod Australijanaca (prvi su kuće, naravno). I većina se onda za servisiranje i opravke vraća dilerima gde su kola i kupili.

Rod tvrdi da je pri ovakvoj praksi izigrano poverenje kupaca.

- Dileri su oko 30 odsto skuplji od nezavisnih automehaničara.

Rod Sims, predsednik Australijske komisije za potrošače i konkurenciju kaže da se ovde sve vrti oko garancije na vozila. To za dilere znači da mogu da prave još para kroz servisiranje, prodaju delova, osiguranje i sve to dodatno na cenu koju su već dobili za kola.

Predstavnik najveće australijske osiguravajuće kompanije NRMA Piter Kouri, međutim, kaže da ljudi ne znaju svoja prava.

- Mišljenje da će bilo šta urađeno na vašim kolima mimo samog proizvođača imati posledice po garanciju na vozila nije tačno. Postoji niz mogućnosti 堠niste vezani za proizvođača, i samo zato što je on skuplji, ne znači da je i bolji.

Skrivanje podataka

Postoji i drugi problem. Proizvođači ljubomorno čuvaju elektronske podatke o vozilu do kojih nezavisni automehaničari ne mogu da dođu.
- Ako ne možeš da pristupiš tim podacima, ne možeš ni da servisiraš kola. A ti podaci pripadaju vlasniku, a ne proizvođaču - ističu oni.
Ovo priznaje i Piter Kouri i kaže da "postojeći sistem dobrovoljne razmene podataka ne deluje".


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online