Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.05.2018.
12:30
Vesti A

Antidepresiv okidač za masakr?

Posle strašnog masakra u zapadnoaustralijskom malom mestu Margaret River, policija sada, posle odgovora na to ko je to učinio, nastoji da nađe rešenje na pitanje: zašto?

EPA/RICHARD WAINWRIGHT
Kuća u Margaret Riveru u kojem je došlo do strašnog zločina

Pre malo manje od dve nedelje, deda Piter Majls pobio je na svojoj farmi svih šest članova svoje familije: suprugu Sindu, ćerku Katrinu i njenih četvoro dece, a onda ubio i sebe.

Policija na potezu

Policija nije potvrdila da li je Majls uzimao lekove i koju vrstu. Ali je komesar Kris Douson kazao da će oni proći kroz "sve aspekte" koji su mogli da dovedu do ubistva gospođe Majls (58), ćerke Katrine (35), i četvoro unučadi starih od osam do 13 godina.

Do ovog časa, saznalo se da je on počeo da uzima lekove protiv depresije samo nekoliko nedelja pre nego što je izvršio zločin koji je potresao celu Australiju. Neki njegovi bliski prijatelji sumnjaju da je lek koji je dobio mogao da na neki način podstakne njegov čin ili da mu pojača misli ka ubistvu i samoubistvu.

Policija i prijatelji, kao i članovi familije i dalje su, međutim, obuzeti dilemama o tome što se to moglo dogoditi da je "skromni, jednostavni" farmer pobio celu svoju familiju, onda pozvao hitnu pomoć i pucao u sebe.

Stres i besparica

Prijateljica familije Bi Vinfild potvrdila je da je 61-godišnji Majls, koji je inače u novinama tražio posao, samo dva dana pre tragedije patio od depresije i "išao doktorima po pomoć".

- Čini se da antidepresanti koje je dobio nisu delovali - kaže ona, dodajući da neki od tih lekova "nemaju upozorenje na kutiji", ali da sa sobom nose rizik od "strašnih nuspojava", uključujući suicidalne ili misli o povređivanju drugih.

Drugi blizak prijatelj, koji je posetio familiju nekoliko dana pre ubistva, kaže: "Sinda nam je rekla da je Piter nekoliko nedelja ranije počeo da troši lekove protiv depresije. Mislim da bi, zbog društvenog dobra, ti medikamenti koji menjaju stanje uma trebalo da budu proglašeni opasnim".

Komšinica Felisiti Hejns rekla je takođe da je znala da je Majls bio "depresivan već neko vreme". Naime, sin mu se pre 10 godina ubio, a drugom sinu je potrebna transplantacija organa. Ima takođe izjava kako je trpeo zbog finansijskog stresa i mučio se da nađe bilo kakav posao.

- Sinda mi je rekla: "Imamo teškoće kod kuće". Piter je postao manje racionalan i to ju je brinulo - navodi komšinica.

Crne slutnje

"Australijen" je ovih dana saopštio da je gospođa Majls saopštila prijateljici Kat Miler na Fejsbuku, samo dan pre masovnog ubistva, da je depresija njenog muža "sve gora i gora".
Sledećeg jutra, kada su stigle vesti o masakru, Kat Miler pisala je Sandi Majls: "Samo da vidim jesi li u redu?", ali, ona je tada već bila mrtva.

Prijatelji koji su razgovarali sa novinarima "Sandej tajmsa" u vezi sa lekovima koje je Majls uzimao, rekli su da ne znaju o kojim se antidepresantima radi. Ali da se boje da nisu iz familije lekova poznatih pod inicijalima SSRIs.

Ti lekovi podižu nivo serotonina u mozgu i smatraju ih efikasnim u velikoj većini slučajeva, ali ima tvrdnji da retko mogu da podstaknu na ekstremno nasilje, ubistvo i samoubistvo, posebno tokom prve dve nedelje.

Lekovi bez upozorenja

Godine 2004. pred sudom u Zapadnoj Australiji je bio slučaj žene koja je priznala da je kriva za pokušaj ubistva, a nakon što je pokušala da ubije sebe i svoje dve kćerke od dve i devet godina. Sudu je rečeno da ova majka ne bi počinila krivična dela da joj nisu propisali visoke doze SSRIs leka.
Australijska uprava za terapeutske proizvode upozorila je da pacijenti često nisu upoznati sa rizikom od suicidnih misli i ponašanja kada počinju tretman ovim lekom i zatražila od doktora da međusobno razmenjuju iskustva o riziku.



 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online