Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2018.
20:20
Vestionline, Prva.rs A

Rusija nije jedini kamen spoticanja EU na Balkanu

Samit lidera EU i Balkana u Sofiji posle tačno 15 godina trebalo bi da bude nedvosmislen znak da se EU vraća na Balkan.

EPA/Borislav Troshev
Na marginama Samita u Sofiji

Evropski lideri glasno su poručili da ne žele druge uticaje na Balkanu. Rusija je glavni kamen spoticanja u odnosima EU i Srbije. Ali više nije jedina.

- Turska je najveća sila na Balkanu - rekao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

A na Balkanu, bar ovom zapadom, uticaj žele svi. Od EU, Amerike preko Rusije, Kine. Pomalo Bliskog istoka i sve više Turske. 


- Turska se regionalno osnažila sa ambicijom da postane regionalna sila i da njene veze sa NATO-om i Amerikom budu mnogo relativnije - navodi diplomata Vladislav Jovanović. 

Danas Turska nastupa mudrije. Na ovim prostorima strateški jača najpre ekonomski i politički uticaj. Veroispovest nekada osnova, danas je, čini se, tu tek pomoćna komponenta. Nije ozbiljniji pristup Turaka primeto samo Emanuel Makron, kada je javno rekao da ne želi da se Balkan okrene prema Turskoj ili Rusiji. 

Reklo bi se da je Turska na ovim prostorima trn u oku svim liderima u EU. 

- EU je do sada već više puta pokazala da je zabrinuta zbog rasta uticaja ne samo Turske, nego i Rusije - smatra novinar Boško Jakšić.. 

- EU želi da povrati svoj apsolutno dominantni uticaj na zemlje zapadnog Balkana - ističe Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku. 

Tako smo posle 15 godina dočekali ovakav samit u Sofiji. Na okupu Balkanski i evropski lideri. U međuvremenu Turska je investicijama prakticno ozivela delove Srbije. Znacajno se uvecava trgovinska razmena sa Srbijom ali i sa drugim zemljama zapadnog Balkana. I o tome ce izvesno biti reči tokom posete i mitinga u BIH.

- Erdogan je pokušavao i u predhodnim predizbornim kampanjama da održi mitinge širom Evrope u nekim ključim zemljama EU i nije dobio dozvolu za to. Ovo je zato jedna od poruka Evropi da i ovde on ima odakle da se obrati svojim sledbenicim -, dodaje Joksimovićeva. 

- Ne očekujem da ce on tamo biti provokativan. Neće ponavljati greške od ranije ali neće ni propustiti da iskaze istorijske veze, simpatije i solidarnost sa Bošnjacima - mišljenje je Jakšića. 

Pokušaj puča 2016 godine, dodatno je zatalasao pravac spoljne politike Turske. SAD su prve na listi osumljičenih. Ali se nisu prteterano potrudile čak ni da zaglade stvari. Deluje kao da Zapad nije sasvim siguran da će Erdogan na vlasti ostati onoliko koliko on to misli. Pa dok se Turska i Erdogan spremaju za izbore. Zapad se odlučio za čekanje. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online