Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2018.
10:28
Dojče vele A

Odjeci Samita u Sofiji: Biće ta Evropa, ali kada?

Samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji doneo je mnogo pozitivne energije i priznavanja važnosti međusobnih veza, piše Dojče vele uz ocenu da su izostala konkretna obećanja što se tiče perspektive za ulazak u EU.

Tanjug/AP
Niko ne pominje konkretne datume: Aleksandar Vučić sa Donaldom Tuskom i Johanesom Hanom

Kako DW navodi u tekstu, zvaničnici EU su u Sofiji gotovo jednoglasno naglasili značaj Zapadnog Balkana za celu Evropu, ali su sa retkim izuzecima odbijali da pominju konkretne datume kada su u pitanju perspektive zemalja u regionu, što je nemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno potvrdila  na konferenciji za novinare.

- Nemam nikakvo mišljenje što se tiče navođenja 2025. godine kao mogućeg cilja. Ulazak u EU mora da bude zasnovan na napretku. Ne na bazi vremena, već na bazi postignutog i to posebno u oblastima vladavine prava, korupcije, borbe protiv organizovanog kriminala, otvorenih bilateralnih i graničnih pitanja - rekla je Merkel.

DW navodi da je jedino predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, malo drugačijim tonom, pružio podršku perspektivi ulaska 2025. godine - konkretno, prema njegovom mišljenu, Srbije i Crne Gore.

Kako se navodi, ono što EU ne može da obeća kada je reč o perspektivi ulaska, ona će pokušati da kompenzuje još većim investicijama u regionu, a u završnoj deklaraciji sa samita jasno se ukazuje na "rešenost EU da ojača i intenzivira svoj angažman na svim nivoima, s ciljem da podrži političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju regiona".

DW piše i da, iako je predlog Tajanija da se regionu odobri paket od 10 milijardi evra investicija i pomoći za sada suviše optimističan, ipak će svih šest zemalja i te kako profitirati od pomoći Brisela.

Projekti čije je finansiranje započelo odmah posle prošlogodišnjeg samita u Trstu, sada će biti dopunjeni novim, posebno u oblasti saobraćaja i povezanosti.

Kako navodi DW, najveću pojedinačnu direktnu pomoć (41,4 miliona evra) EU dodeljuje Srbiji i Prištini i to za izgradnju deonice autoputa koji bi trebalo da poveže Niš i Prištinu.

Bosna i Hercegovina dobiće direktnu pomoć i jeftinije kredite za izgradnju četiri projekta - Mediteranskog koridora sa Hrvatskom koji bi trebalo da počne sredinom 2019. godine, a da se završi do 2022, a EU će finansirati i deonicu autoputa Počitelj-Zvirovići u okviru Koridora 5c, kao i deonicu Buna-Počitelj.

Najveće ohrabrenje za zemlje regiona stiglo je od predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska koji je rekao da EU jeste i ostaće najvažniji partner Zapadnog Balkana, kao i da je "integracija regiona osnovni prioritet EU, a Zapadni Balkan integralni deo Evrope".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online