Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
20:44
Vestionline A

Kijev se preko ruskih novinara sveti za Krimski most

Upad ukrajinskih specijalaca u redakciju „RIA Novosti Ukrajina“ u Kijevu predstavlja demonstraciju sile uperene protiv onih koji nisu u stanju da se suprotstave, odnosno novinara, što pokazuje da u toj zemlji ne vlada zakon, već anarhija, a samim tim i koliko je Ukrajina zapravo daleko od Evrope, smatraju analitičari.

EPA/SERGEY DOLZHENKO

 

Naime, pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine upali su u kancelarije RIA Novosti u Kijevu i to dok se jedna novinarka nalazila u prostorijama redakcije. Prema rečima očevidaca, specijalci su u ranim jutarnjim časovima razbili vrata i nakon toga uprava više nije mogla da stupi u kontakt sa novinarkom. Celokupan pretres kancelarije trajao je nešto duže od pet sati.

U obrazloženju Ukrajinske bezbednosne službe navodi se da je operacija izvedena u okviru istrage koju Kijev sprovodi protiv medijskih agencija u vlasništvu Ruske Federacije, za koje je utvrđeno da se, kako tvrde ukrajinski zvaničnici, koriste kako bi se vodio hibridni rat protiv Ukrajine.

Paralelno sa ovom akcijom u Kijevu je priveden i novinar RIA Novosti Kiril Višinski, što je drugo pritvaranje novinara te medijske kuće, nakon što je krajem avgusta prošle godine uhapšena novinarka Ana Kurbatova, koja je potom i proterana iz zemlje.

Operacija ukrajinskih vlasti izazvala je oštru reakciju ruskih zvaničnika. Odmah se oglasio vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Sergej Lavrov, koji je pozvao OEBS i SAD da što pre izraze stav po tom pitanju, dok je njegova portparolka Marija Zaharova ocenila da ova operacija predstavlja samovolju kijevskih vlasti i uporedila je pritiske na novinare sa tradicijama totalitarnih režima.

[Novinari redakcije RIA Novosti Ukrajina u Kijevu tokom pretresa Službe bezbednosti Ukrajine]
© Sputnik / Stringer
Ambasada Rusije uputila Kijevu protestnu notu

Glavna i odgovorna urednica RIA Novosti Margarita Simonjan još je oštrija u svojoj oceni, tvrdeći da ova akcija predstavlja osvetu kijevskih vlasti zbog otvaranja Krimskog mosta i izrazila je nadu da će Rusija adekvatno odgovoriti na provokaciju Kijeva. „Nisam političar, ne mogu da kažem na koji način će Rusija uzvratiti. Ja se samo nadam da će do odgovora sigurno doći“, istakla je.

Stručnjaci su saglasni da je Kijev ovu akciju izveo specijalno danas, jer se paralelno odvijala ceremonija otvaranja Krimskog mosta na kojoj je učestvovao i ruski predsednik Vladimir Putin. Natalija Makejeva, zamenica direktora Centra za geopolitičke ekspertize, tvrdi da je reč o demonstraciji sile, doduše prilično neozbiljnoj, budući da je uperena protiv novinara koji nisu u stanju da se suprotstave.

„Jasno je da oni ništa nisu našli u kancelariji, ništa što bi na neki način kršilo zakone Ukrajine. Ovaj potez Kijeva još jednom dokazuje da u Ukrajini ne vlada zakon, već anarhija. Vlast napada novinare, što se u celom svetu smatra nedopustivim ponašanjem. Sve ukazuje na to da je Ukrajina daleko od Evrope, od ideala slobode govora i ljudskih prava“, ukazuje ona. 

Aleksej Martinov sa Međunarodnog instituta za novije države tvrdi da Ukrajina redovno proteruje ruske novinare i napada ruske medije jer ih se plaši – „zar su ruski novinari krivi zbog toga što se Krim vratio u sastav Rusije, jer građani poluostrva nisu želeli da budu deo zemlje u kojoj cvetaju anarhija i nacionalizam“.

[Policija u centru Kijeva]
© Sputnik / Stringer
Ukrajinska policija upala u prostorije RIA Novosti Ukrajina u Kijevu

On takođe smatra da je otvaranje Krimskog mosta bio povod za ovakvu akciju i zato je i podsetio da su ukrajinski mediji konstantno spekulisali da li taj most uopšte i postoji, odnosno da je reč o maketi, te da će se u slučaju izgradnje on odmah srušiti. „Međutim, kao što vidimo, sve je realizovano, samim tim je i jasno zašto su ukrajinske bezbednosne službe toliko iznervirane i isfrustrirane“, ocenjuje. 

Politikolog Vladimir Kirejev tvrdi i da aktuelna vlast u Kijevu želi rat sa Rusijom, a pošto nije u stanju da vodi pravi rat, ona koristi taktiku provokacija za takozvani „puzeći rat“. Ukrajina je, kako navodi, jedno od uporišta za ovaj medijski i ekonomski rat protiv Rusije, a u slučaju da se taj trend nastavi, a za sada nema naznaka da će se išta promeniti, može se očekivati još hapšenja i provokacija.

Inače, uporedo sa pritiscima na novinare, ukrajinske vlasti su formirale i novu bezbednosnu službu pod nazivom Patrolna policija Krima i Sevastopolja, kako bi aktivnije kontrolisale sve puteve koji povezuju to poluostrvo sa Ukrajinom. Prema rečima Sergeja Knjazeva, šefa te službe, policija će najviše pažnje posvetiti upravo građanima Krima koji su napustili teritoriju poluostrva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online