Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.05.2018.
14:30
aljazeera.net A

Može li Saudijska Arabija doći u posed nuklearne bombe?

Nakon saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, došao je red i na ministra spoljnih poslova Saudijske Arabije Adela al-Džubeira da izjavi kako će Saudijska Arabija početi s razvojem nuklearnog oružja ukoliko se Iran vrati svom nuklearnom programu. Takva izjava otvorila je vrata potrage za odgovorom na veliko pitanje o mogućnostima Rijada da dođe u posed nuklearne bombe, piše Al Džazira.

wikipedia.org/TECH. SGT. H. H. DEFFNER
Vojni avion F-15 saudijske vojske (Foto: Ilustracija)

U sredu je Al-Džubeir, u intervjuu za američki CNN, odgovarajući na pitanje znači li to da će Rijad raditi na proizvodnji sopstvenog nuklearnog naoružanja, kazao: "Ukoliko Iran razvije nuklearno oružje, učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo stekli nuklearni kapacitet."

Iako su ove izjave povezane s pitanjem iranskog nuklearnog programa pre i posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa o izlasku Vašingtona iz nuklearnog sporazuma, priča o nastojanju Saudijske Arabije da stekne nuklearni kapacitet u suštini ne predstavlja nikakvu novost.

Preminuli saudijski kralj Abdulah bin Abdulaziz je od 2003. godine u više navrata upozoravao američke zvaničnike da će, ukoliko Iran dođe do nuklearne bombe, Kraljevstvo slediti isti primer, bez obzira na sve njene obaveze koje proizlaze iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Eksperti i analitičari su se zapitali hoće li Rijad sam proizvesti, ili će kupiti nuklearno oružje od jedne nuklearne sile? Pod time se misli na Pakistan, jer je Saudijska Arabija dala doprinos u finansiranju pakistanskog nuklearnog projekta devedesetih godina prošlog veka.

Zaher al-Saket, bivši brigadni general i stručnjak za hemijsko oružje u sirijskoj vojsci, izjavio je za Al Džaziru da Saudijska Arabija raspolaže materijalno-tehničkim potencijalima za proizvodnju nuklearne bombe, kao što ima i važnu političku motivaciju u suočavanju s Iranom, koja raspolaže kapacitetima da pre Saudijske Arabije proizvede nuklearno oružje. 

Saket navodi da je Sirija sa deset puta slabijim materijalnim potencijalima izgradila nuklearni reaktor, koji je bombardovao Izrael u Deir al-Zoru 2006. godine. Naglasio je kako su "u slučaju Saudijske Arabije ti potencijali mnogo veći". 

S druge strane, postoje i oni koji govore o postojanju brže opcije, a to je nabavka i kupovina nuklearne bombe ili nuklearnih bojevih glava od Pakistana. Bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin je na konferenciji u Švedskoj 2013. godine izjavio da "Saudijci neće čekati ni mesec dana ukoliko Iranci dođu do nuklearne bombe. Već su se potrudili da je kupe. Samo treba da odu u Pakistan i uzmu ono što žele."

Usred debate o "saudijskoj nuklearnoj bombi", neki stručnjaci smatraju da izjave saudijskih zvaničnika imaju za cilj ostvarivanje "ravnoteže straha, koja treba da deluje kao element odvraćanja" sa Iranom. Drugi smatraju da to nije pitanje materijalnih potencijala koliko je pitanje političke volje da Saudijska Arabija postane "nuklearno kraljevstvo", zaključuje Al Džazira.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online