Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.05.2018.
12:22
Vestionline, Tanjug A

Zašto se Kim i Tramp sastaju baš u Singapuru?

Diplomatske veze Singapura sa Severnom Korejom i relativna blizina s tom zemljom učinile su tu malu državu u jugoistočnoj Aziji prirodnim izborom za mesto istorijskog samita američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una, konstatuju analitičari.

Tanjug/AP
Svetski mediji bruje: Istorijski susret lidera SAD i Severne Koreje

Grad Singapur je "sjajna lokacija" za samit, rekao je Tom Plant, stručnjak za nuklearna pitanja na londonskom Kraljevskom institutu za studije odbrane i bezbednosti.

- Kim će biti na prijateljskoj, a ne na neprijateljskoj teritoriji, a s druge strane neće biti na domaćem terenu - objašnjava britanski stručnjak, prenosi danas AP.

Među ostalim faktorima koji su uticali na to da za dugo očekivani susret bude izabran baš Singapur je i činjenica da je on bliže Kimu nego moguća evropska odredišta.

Od značaja je, takođe, iskustvo singapurskih bezbednosnih snaga, ali i činjenica da je Pjongjang s tom zemljom u diplomatskim odnosima od 1975. godine.

Singapur je, navodi američka agencija, poznato tle za tu povučenu komunističku zemlju, koja ima svoju ambasadu u singapurskoj centralnoj poslovnoj četvrti.

Jednopartijska vladavina otkako je Singapur stekao nezavisnost 1965. godine obezbedila je stabilnost i ojačala državnu bezbednost, koja je među najefikasnijim u svetu, mada je ponekad građanski libertarijanci kritikuju kao represivnu.

Između dve zemlje s muslimanskom većinom - Malezije i Indonezije - i simpatizerima Islamske države, Singapur efikasno kontroliše terorističke pretnje.

S druge strane, Singapur je pogodan teren i za SAD, kao veliki trgovinski partner te zemlje i drugi najveći azijski investitor, ali i dugogodišnji podržavalac američkog vojnog prisustva u azijsko-pacifičkom regionu.

Uz to, Singapur je regionalno sedište velikih američkih kompanija među kojima su Gugl, Fejsbuk i Airbnb.

Američka agencija podseća da su diplomatski odnosi između Singapura i SAD uspostavljeni 1966. godine.

- Severnokorejska strana će verovatno imati veoma veliki broj logističkih i protokolarnih pitanja za Singapur, pa je verovatno bilo obavezno imati severnokorejsku ambasadu u zemlji u kojoj će samit biti održan - kaže Malkolm Kuk, visoki saradnik na Institut ISEAS-Jusof Išak u Singapuru.

Udaljen oko 4.800 kilometara od Severne Koreje, Singapur je prikladna lokacija za let iz Severne Koreje, jer bi let do neke destinacije u zapadnoj Evropi iziskivao jednu ili dve pauze kako bi se avion dopunio gorivom, primećuje AP.

- Singapur nije toliko daleko kao što su to evropske zemlje, što omogućuje privatnom avionu Kim Džong Una da direktno doleti tamo, a nije bi previše blizu da bi Tramp mogao da smatra svojevrskim ustupkom Kimu jer bi, u tom slučaju, Tramp leteo duže nego Kim", objašnjava Nah Liang Ruang, istraživač Instituta za odbrambene i strateške studije.

Istovremeno, bivši ambasador SAD u Singapuru Dejvid Adelman kaže da je taj grad idealan za samit jer je "pošteni posrednik između Istoka i Zapada".

Godine 2015, Singapur je bio mesto samita bez presedana između lidera opterećenih nasleđem međusobnog nepoverenja - kineskog predsednika Si Đinpinga i tadašnjeg tajvanskog predsednika Ma Jing-džeua, podseća američka agencija.

Tramp je, inače, juče na Tviteru objavio da će se sa Kimom u Singapuru sastati 12. juna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online