Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.05.2018.
08:44
Vestionline A

Iran napao Izrael u Siriji, Izrael uzvratio, sve oči uprte u Rusiju (VIDEO)

Iranske snage u Siriji ispalile veći broj raketa na izraelsku armiju u Golanskoj visoravni. Izrael upalio sirene za vazdušni napad.

commons.wikimedia.org/Hosein Velayati
Vojska Irana (Foto: (Arhiva)

To je prvi put da su iranske snage iz Sirije napale Izrael koji je okupirao Golansku visoravan, preneo je Rojters i podsetio da su izraelske snage zauzele tu visoravan 1967. i anektirali je 1981, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelski mediji tvrde da je presretnuto i oboreno oko 20 iranskih raketa. 

Zatim je Izrael izveo kontranapad na iranske položaje u Siriji, za koji portparol izraelske vojske kaže da je jedan od najvećin napada na iranske položaje poslednjih nekoliko godina. 

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus izjavio je rano jutros da su gađani položaji odakle su ispaljene rakete na Izrael kao i druga logistička i obaveštajna postrojenja i skladišta. Ipak, kako kaže, Izrael ne želi vojnu eskalaciju. 

Prema izveštajima sirijske državne agencije, izraelske rakete pogodile su vojno skladište, radarsku stanice i još neke iranske položaje. Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava sa svoje strane je navela da je izraelska vojska gađala položaje pripadnika libanskog šiitskog radikalnog pokreta Hezbolah u Homsu kao i položaje zapadno od Damaska gde se nalaze iranski borci. 

Za sada nema izveštaja o mogućim žrtvama.

Rojtesr navodi da u Izrael sada strahuje da Iran i Hezbolah pokušavaju da u Siriji naprave novi front protiv Izraela, što potkrepljuju navodima da svako malo iran izvede po neki napad na izraelske snage. Izrael inače, podseća Rojters, već decenijama Iran smatra najvećom pretnjom, te takođe konstantno izvodi napade na njihove baze u Siriji. 

Celokupna situacija sada je dobila i novu dimenziju, nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma. Ta odluka izazvala je oštre reakcije međunarodne zajednice. 

Sve oči sada su uprte u Rusiju, koja ima želju da se situacija u Siriji konačno stabilizuje. Takođe, razmena raketa između Izraela i Irana dolazi svega par sati nakon što je izraelski premijer učeswtvovao na vojnoj paradi i šetnji Besmrtnog puka u Moskvi, rame uz rame sa Putinom, ističe još Rojters. 

Kako prenose agencije, Izrael je upozorio Rusiju da će gađati ciljeve u Siriji. "Rusi su bili informisani pre našeg napada preko uspostavljenih mehanizama koje imamo", rekao je Konrikus, prenosi Rojters. 

Taj mehanizam uspostavljen je još 2015. godine između Izraela i Rusije, prenosi Tanjug, pisanje Tassa.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.05.2018. 13:51
Све иде по плану . Није Иран напао Израел него обрнуто. Деценијама Израел ради ка разбијање целог региона да би прво извршили тотално етничко чишћење над палестинцима, а друго да створи "Велики Израел", тај који је нацртан на њихову новчаницу од 2 шекела и који обухвата југ Сирије и исток Ирака до реке Еуфрат. Али Иран је препрека јер подржава на свим могућим начинима палестински Езболах.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online