Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.05.2018.
17:55
Vestionline A

Turska: Savez protiv Erdogana, mogu li mu "izmaći stolicu"?

U Turskoj su čelnici četiri opozicione stranke objavili danas da su formirali politički savez uoči izbora 24. juna, sa ciljem da on predstavlja razuman izazov Partiji pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, navodi AP.

EPA/Erdem Sahin
Redžep Tajip Erdogan

Navodi se da je poslanik glavne opozicione turske Republikanske narodne partije Bulent Tezdžan objavio formiranje "saveza nacije".

AP navodi da je njegova stranka udružila snage sa novoosnovanom nacionalističkom Dobrom partijom, islamu naklonjenom Partijom sreće i Demokratskom partijom koja pripada desnom centru, kako bi pokušali da oslabe 16-godišnju dominaciju Erdoganove stranke u parlamentu.

Navodi se da će ove četiri stranke izabrati sopstvene kandidate koji će se suprotstaviti Erdoganu na predsedničkim izborima, a kao savez će nastupiti na parlamentarnim izborima, koji su zakazani istog dana.

Republikanska narodna partija (CHP), glavna opoziciona stranka u Turskoj, imenovala je juče poslanika Muharema Indžea za protivkandidata turskom predsedniku Erdoganu na predstojećim predsedničkim izborima u toj zemlji.

AP navodi da je Indže na kongresu ove sekularne stranke objavio kandidaturu i kazao da neće predstavljati samo njene pristalice, već svih 80 miliona stanovnika Turske. Indže je, da bi simbolično pokazao da bi kao predsednik države bio neutralan, skinuo s odeće značku CHP i umesto nje zakačio značku sa turskom zastavom.

"Mi ćemo uspostaviti pravdu. Bićemo nepristrasni. Bićemo nezavisni", obećao je Indže, optuživši Erdogana za podrivanje demokratije.

Rojters podseća da CHP nikada nije pobedio Erdogana na izborima za njegovih deceniju i po na vlasti.

"Depresivna vremena će biti okončana 24. juna", poručio je Indže hiljadama pristalica koji su mahali zastavama na mitingu u Ankari.

Indžea je na binu pozvao predsednik CHP Kemal Kilidždaroglu, koji je ranio izjavio da se neće kandidovati za šefa države, navodeći da šef stranke ne može u isto vreme da bude i predsednik države.

Prema navodima agencija, najveći izazov po Erdogana možda ipak neće biti Indže i CHP, već bivši turski ministar unutrašnjih poslova Meral Aksener. On je prošle godine osnovao nacionalističku Dobru partiju (Iyi) nakon raskida sa Partijom nacionalističkog pokreta, koja podržava Erdogana.

Postoje spekulacije da bi CHP u drugom krugu glasanja mogao da povuče svog kandidata Indžea i podrži Aksenera.

Parlamentarni i predsednički izbori u Turskoj, prvobitno planirani za novembar 2019, pomereni su više od godinu dana unapred i zakani za 24. jun ove godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online