Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.05.2018.
00:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Kim odbacuje atomske bombe?

Severnokorejski vođa Kim Džong Un rekao je južnokorejskom predsedniku Mun Džae Inu da će zatvoriti glavno nuklearno postrojenje u maju i to u prisustvu međunarodnih posmatrača i novinara. Kim je, takođe, rekao da "nije tip osobe koja bi ispalila nuklearno oružje prema Jugu ili SAD", izjavio je Munov saradnik.

EPA
Svet strahuje da je Severna Koreja ovladala tehnologijom naoružavanja interkontinetalnih raketa bojevim glavama

Veruje se da Severna Koreja ima nekoliko nuklearnih bojevih glava i paralelni raketni sistem dugog dometa. Ne zna se da li su ovladali tehnologijom da interkontinentalne rakete i naoružaju bojevim glavama, ali čak i da nisu, svakako je samo pitanje vremena kada će to moći.

Šest proba

Između 2006. i 2017. Severna Koreja je u kompleksu Punđari izvela šest atomskih proba. Kineski mediji su izvestili da je poligon, koji je zapravo tunel ukopan duboko ispod planine, toliko oštećen da je neupotrebljiv. Ali Kim je rekao da će se posmatrači uveriti u maju da postoje još dva tunela koja su u sasvim dobrom stanju.

Kad je reč o Kimovoj "ponudi" o denuklearizaciji, mnoge zapadne diplomate, kao i vlada Japana i pojedini južnokorejski analitičari sumnjaju da će se Sever odreći nuklearnog arsenala jer je to, zapravo, jedini čip za ucenu, a serija proba i ispaljivanja raketa preko Japana su i doprineli da Amerikanci napokon pristanu da sednu za sto s Kimom. Da nije bilo pretnje, malo je verovatno da bi i Samita Kima i Muna uopšte bilo.

Oprez Australije

I dok svet mahom aplaudira sporazumu, oprez je i dalje prisutan. Iz Australije, dan posle pomirenja dveju Koreja, stiže najava o slanju vojnih aviona koji će nadzirati severnokorejske brodove za koje se sumnja da prenose zabranjen teret.
- Naš vojni avion nadziraće brodove kako bi se poštovale sankcije UN. To je deo naše saradnje s partnerima i vrlo je važno da to bude učinjeno - rekao je australijski premijer Malkolm Turnbul.

Sada Kim nagoveštava da bi Sever mogao da se odrekne svega toga. Da bi se to i dogodilo, sasvim je izvesno da će zauzvrat Pjongjang tražiti jako puno i pitanje je da li SAD i šira međunarodna zajednica žele i mogu tome da izađu u susret.

Realno je da dve Koreje zaključe mirovni sporazum, s obzirom na to da su od 1953. godine tehnički još u ratu. Moguće je i da se ublaže međunarodne sankcije Severu i donira novac za obnovu najizolovanije zemlje sveta. Ali da bi Kim pristao da se odrekne dugo građenog nuklearnog programa morao bi da sa SAD zaključi sporazum o nenapadanju, a to opet znači da neko mora da se nađe kao zaštitnik Severne Koreje, kao što su Južnoj to SAD. Ta uloga bi mogla da pripadne Kini, mada se o tome zasad ne diskutuje javno.

- Shvatiće Amerikanci da ja nemam nikakav plan da bilo koga napadnem, čim sednemo za sto - rekao je Kim na svečanoj večeri sa južnokorejskim predsednikom.

Gvozdeni Matis

Američki ministar odbrane Džejms Matis potvrdio je "gvozdenu posvećenost SAD" odbrani Južne Koreje "uz korišćenje punog spektra američkih kapaciteta". Matis i njegov južnokorejski kolega Song Jung Mu saopštili su da su veoma posvećeni "diplomatskom rešenju kojim će se postići potpuna, proverljiva i bespovratna denuklearizacija Severne Koreje". Matis je rekao da su SAD "sada optimistične da postoji mogućnost kakva nikad nije postojala od 1950. godine" i da će za svaki napredak biti zaslužne diplomate. Američki predsednik Donald Tramp i ministar Matis razgovarali su sa južnokorejskim kolegama posle istorijskog sastanka lidera dve Koreje.
 

Dobri razgovori

U međuvremenu američki predsednik Donald Tramp je održao miting u Mičigenu na kojem je rekao da će sastanak sa Kimom biti upriličen za tri do četiri nedelje.

- Učiniću veliku uslugu planeti postizanjem sporazuma o nuklearnom naoružanju s Pjongjangom. Možda neće funkcionisati. U tom slučaju, odlazim. Sećate se šta su govorili? "Uvući će nas u nuklearni rat." Ne, sila će nas očuvati od nuklearnog rata, neće nas u njega uvući! - rekao je Tramp dok je masa skandirala "Nobel, Nobel", aludirajući da bi američki predsednik mogao da zasluži Nobelovu nagradu za mir.

Sve pripreme za istorijski Samit dvojice državnika ispred SAD je vodio Majk Pompeo, isprva u svojstvu šefa CIA, kada je i tajno putovao u Pjongjang, a sada i kao državni sekretar.

- Imali smo veoma dobre razgovore, Kim je odlično pripremljen za Samit i nema nikakvih nedoumica oko toga o čemu će biti reči - rekao je kratko Pompeo, pošto su američki mediji objavili priču o tajnom putu u Pjongjang.

Pogled na sat

Kao sitan gest pomirenja, Kim Džong Un je naveo i da će Severna Koreja odustati od svog računanja vremena i vratiti se istoj satnici kao i Južna Koreja. Naime, upravo je Kim 2015. godine odlučio da se zvanično računanje vremena u Severnoj Koreji pomeri za pola sata unapred u odnosu na Južnu Koreju i Japan, što je bio bizaran gest otklona prema tim zemljama. Sada je i tome kraj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online