Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.04.2018.
14:44
b92.net, Vestionline A

Nemački mediji: Merkel - nekako potrebna, ali je ne voliš

Emanuel Makron je u Kongresu održao šou-program kakav Amerika voli, iako je morao da pusti da se Donald Tramp prema njemu ponaša kao prema nekom glupom školarcu.

EPA/Omer Messinger
Angela Merkel

Poseta Angele Merkel, nasuprot tome, ne izaziva emocije, piše nemačka štampa, a prenosi Dojče vele.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u poseti Vašingtonu gde razgovara sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. Kako je pisao DW, sporne su pre svega četiri teme: Iran, trgovina, izdvajanja za NATO i energetika.

Štampa je vrlo skeptična u pogledu šansi da ona može da ubedi Trampa u bilo šta.

Mitelbajeriše cajtung (Ravensburg)

- Kakva suprotnost! Francuski predsednik Makron je tri dana bio u državnoj poseti SAD. Mnogo pompe, lepe fotografije i poljupci sa agilnim predsednikom SAD Donaldom Trampom kao i govor pred oba doma Kongresa. U poređenju s tim, poseta Angele Merkel izgleda kao da je došla dosadna predstavnica nekog osiguravajućeg društva. Nekako ti je potrebna, ali je ne voliš. Uspeh njene posete bi bio već i kada bi joj uspelo da izdejstvuje da razlike u mišljenjima ne postanu još veće nego što jesu.

Štutgarter cajtung (Štutgart)

- Krajnje je vreme da Evropa konačno postane strateški akter i garant – i vojni – liberalnog poretka. Tu je Francuska već dalje odmakla od Nemačke. Pariz je zato u Vašingtonu shvaćen mnogo ozbiljnije nego Berlin sa svojim "za to smo, ali nećemo da učestvujemo" u Siriji. Svuda u svetu, liberalna demokratija je pod pritiskom. I Evropa je ugrožena. I zbog toga je Makronova inicijativa za obnovu Evrope važna za odbranu mira i slobode. Makron i Merkelova znaju da taj cilj najbolje može da se ostvari zajedno sa SAD.

Oberhesiše prese (Marburg)

- Ona se neće vratiti sa vedrom porukom da je nekako ubedila predsednika SAD u evropske pozicije. To ni Makronu nije uspelo - ali je on primljen kao velika zvezda. Pametni Francuz je u Kongresu održao šou kakav Amerika voli - iako je morao da pusti da se Tramp prema njemu ponaša kao prema nekom glupom školarcu. Poseta Merkelove neće izazvati emocije. Ni u javnosti SAD ni kod domaćina u Beloj kući.

Mahnajmer morgen (Manhajm)

- SAD kao pouzdan partner - sa Trampom je to stvar prošlosti. Zato Evropa mora da razvije sopstvenu snagu. Zadatak Merkelove je stoga da kod Trampa usadi svoje argumente - i da se nada da će to imati učinka. No, ni Makron sa tim nije imao nekog uspeha. Ali, sa ovim predsednikom SAD se, kanda, više ni ne može postići.

Noje osnabriker cajtung (Osnabrik)

- Nije besmisleno baš sve što kaže predsednik SAD. Kada bi Tramp opomenuo kancelarku da Nemačka u NATO već godinama uplaćuje premalo, to ne bi bilo pogrešno. I njegova kritika na račun zaštitnih carina EU i trgovinskog deficita SAD ne može tek tako da se odbaci. Tu postoji potreba za razgovorom.

Rajn-Nekar cajtung (Hajdelberg)

- Nije jasno koliko je stepen saglasnosti potreban da predsednik SAD odustane od svojih kaznenih carina. U svakom slučaju, ucena visi u vazduhu. Da bi ona bila sprečena, potreban je veliki doplomatski trud kako bi obe strane došle do rešenja kojim bi sačuvale sopstveni obraz. A ne izgleda da će biti tako. I zato nije teško pretpostaviti da bi Merkel mogla da se brati kući bez rezultata, kao i njen partner u EU Makron. Jedino što je Makron u prednosti kada je reč o prestižu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online