Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.04.2018.
21:57
Vestionline, Tanjug A

Sve oči uprte u Severnu Koreju: Nova Kimova strategija ili manevar?

Lider Severne Koreje Kim Džong Un konačno je progovorio o tome šta planira da donese za pregovarački sto samita sa SAD i Južnom Korejom, a AP piše da Kim zapravo manevriše kako bi imao šansu za razgovore sa Trampom na "ravnopravnoj osnovi",

Tanjug/AP
Sve iznenadio svojom odlukom: Kim Džong Un

Agencija ocenjuje da nuklearni programi Severne Koreje nije ništa bliži kraju nego ranije.

Kim je u petak, nakon sastanka Centralog komiteta svoje partije, predstavio novu strategiju Pjongjanga, koja predviđa okončanje nuklearnih i raketnih testova. Kim je takođe naglasio da će poligon Pungje-ri biti zatvoren, međutim, veruje se da je poligon već neko vreme van funkcije.

Severna Koreja se već decenijama zalaže za koncept denuklearizacije koji nema nikakve sličnosti sa američkom definicijom denuklearizacije i obećavaju da će nastaviti sa svojim nuklearnim programom ako Vašington ne da čvrste garancije o bezbednosti Severne Koreje  i ukloni svojih 30.000 vojnika sa Korejskog poluostrva, navodi AP.

Kim je, po svemu sudeći, ovaj put fleksibilniji nego što je bio u prošlosti po pitanju američkih vojnika.

Severna Koreja je poslala jasnu poruku da su sada nuklearna sila i između redova poručuje da bi SAD trebalo da ih prihvate kao jednake i tako se odnose prema njima.

Severnokorejski lider opisao je razvoj nuklearnog oružja kao "čudesni uspeh", a izričito je naglasio da će Severna Koreja biti "odgovorna nuklearna sila" koja nikada ne bi iskoristila nuklearno oružje ukoliko ne postoje nuklearne pretnje i provokacije protiv njih.

Uprkos tome, Kimova poruka da Severna Koreja želi da se fokusira na ekonomski razvoj ostavila je pozitivan utisak na međunarodnu zajednicu.

Tramp je odmah pohvalio Kimovu izjavu, napisavši na Tviteru da dobre vesti za ceo svet dolaze iz Severne Koreje, dok su i Peking i Seul takođe pohvalili izjavu.

Premijer Japana Šinzo Abe, koji ima veoma čvrst stav prema Severnoj Koreji, pokušao je da da pozitivan odgovor na Kimovu izjavu, ali je naglasio da treba biti oprezan.

Stručnjaci ukazuju da je ova izjava Kimov početni potez i da postoji mogućnost da će napraviti još ustupaka, nakon što pravi pregovori započnu.

"Kim Džong Un je u suštini sada rekao da je Severna Koreja nuklearna sila i da će se otarasiti nuklearki kada to uradi i ostatak sveta. Mislim da je Kimova posvećenost denuklearizaciji dosta preuveličana", rekao je istraživač saradnik Milberi instituta za međunarodne studije, Džošua Polak, za AP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online