Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.04.2018.
15:11
Index.hr, Vestionline A

Šta se krije iza neočekivanog poteza Kima Džonga Una?

Severna Koreja je saopštila da obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.

EPA/KCNA
Da li je Kim ovoga puta ozbiljan

Kako su objavili tamošnji mediji, umesto toga, posvetiti privrednom rastu i miru.

Ta odluka doneta je uoči planiranih samita s Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama koje su, poput Japana i Kine, odmah pozdravile tu najavu Pjongjanga.

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un rekao je da zemlji višu nisu potrebni nuklearni testovi niti testiranja interkontinentalnih balističkih projektila jer je ispunila svoj cilj razvoja nuklearnog oružja, prenela je agencija KCNA. 

Severna Koreja "stvaraće povoljnu međunarodnu atmosferu" za svoju ekonomiju, "olakšaće bliske kontakte i aktivan dijalog" sa susednim zemljama i međunarodnom zajednicom, prenosi agencija. 

Time je Kim prvi put jasno izneo svoj stav o severnokorejskom programu nuklearnog oružja uoči planiranih sastanaka na vrhu s južnokorejskim predsednikom sledeći vikend, odnosno s američkim predsednikom Donaldom Trampom krajem maja ili početkom juna, prenosi Index.hr. 

Obećanje o obustavi razvoja nuklearnog oružja, a reč je o programu koji je započeo njegov deda, a otac nastavio, važan je preokret u politici 34-godišnjeg korejskog lidera, treće generacije komunističke dinastije koji je godinama isticao sigurnost i nuklearni arsenal svoje zemlje slaveći nuklearno oružje kao sastavni deo moći i nasleđa severnokorejskog režima. 

Zamrzavanje testiranja i obećanje zatvaranja nuklearnog pogona za testiranje ipak ne ispunjava potpuno zahtev Vašingtona da Pjongjang ukloni svo nuklearno oružje i projektile. 

Kim želi da pokaže da misli ozbiljno 

Najavom promene strategije sada, umesto na skorašnjim planiranim samitima, Kim želi da pokaže da misli ozbiljno pre početka razgovora o denuklearizaciji, smatraju stručnjaci. 

- Severni nuklearni pogon DPRK (Demokratske Narodne Republike Koreje, što je puni naziv komunističke države) biće uklonjen kako bi se transparentno garantovala obustava nuklearnih testiranja - izvestila je KCNA pošto je Kim održao plenarnu sednicu Centralnog komiteta Radničke stranke u petak. 

Poligon u severnom delu Severne Koreje jedino je poznato postrojenje za nuklearna testiranja na kojem je bilo izvedeno svih šest podzemnih testova, a to znači i poslednja, najsnažnija detonacija u septembru, piše Reuters. 

SAD, Japan i Južna Koreja su države na koje je severnokorejski režim usmeravao svoju ljutnju. 

- Očekujemo dokaze da Kim misli ozbiljno pristupiti pregovorima, a najave kao što je ova naslućuju da on jest ozbiljan i da nastoji svetu to jasno da da do znanja - rekao je Dejvid Rajt, kodirektor Globalnog bezbednosnog programa u Savezu naučnika. 

Severna Koreja redovno je govorila da su joj nuklearni i raketni programi potrebni kao sredstvo odvraćanja od američkog neprijateljstva. Testirala je projektile kako bi pokazala da je sposobna pogoditi ciljeve u Sjedinjenim Državama nuklearnom bombom. 

Testiranja i zapaljiva retorika između Donalda Trampa i Kima povećala je strahovanja od izbijanja rata sve do novogodišnje poruke u kojoj je Kim pozvao na smanjenje vojnih napetosti. Nakon toga poslao je izaslanstvo svoje zemlje na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji što je vodilo zatopljenju odnosa s Južnom Korejom. 

Stručnjaci i građani Južne Koreje oprezni 

Nam Sung Vuk, profesor za severnokorejske studije na Univerzitetu Korea u Seulu, smatra "senzacionalnim" upravo to što je Kim lično objavio planove o obustavi nuklearnog programa. 

Nam ipak smatra da te izjave otvaraju niz pitanja. 

- Još nije jasno znači li to da Severna Koreja neće nastaviti razvoj nuklearnog programa u budućnosti ili će potpuno zatvoriti sva nuklearna postrojenja. I šta će učiniti s postojećim nuklearnim oružjem? - pita profesor Nam. 

Južnokorejski predsednik u četvrtak je rekao da je Severna Koreja izrazila privrženost "potpunoj denuklearizaciji" Korejskog poluosrva i da za to nije iznela uslove, a. Vašington je oprezan i obećao je nastavak "maksimalnog pritiska" na Pjongjang. 

Mnogi američki zvaničnici i stručnjaci sumnjaju u Kimovu iskrenost kad je reč o denuklearizaciji i smatraju da je nedavni procvat diplomacije pokušaj da iznudi ublažavanje sankcija koje pritiskajuu tu zemlju. 

I građani Južne Koreje su oprezni. 

- Ne mislim da možemo potpuno da verujemo Severnoj Koreji jer Severna Koreja nije normalna zemlja - kaže Kim Han Nuri (23) u Seulu. 

Što želi Kim? Ublažavanje sankcija 

Savet bezbednosti UN-a nametnuo je Severnoj Koreji sankcije nakon prvog nuklearnog testa 2006. i tokom protekle decenije proširio ih je novim merama uvodeći zabranu izvoza uglja, čelika, plodova mora i tekstila, a istovremeno je ograničio uvoz nafte u Severnu Koreju. 

Te sankcije ugrozile su politiku simultanog vojnog i ekonomskog razvoja koje je Kim Džong Un obećao kada je preuzeo dužnost 2011. 

- Ublažavanje napetosti i saradnja s međunarodnom zajednicom ključna je ako Kim želi ekonomski napredak - smatra Čong Seng Čang iz Instituta Sejong u Seulu. 

Koh Ju Hvan, profesor za severnokorejske studije, ne veruje da je Pjongjang spreman da se odrekne postojećeg nuklearnog i raketnog arsenala. 

- Kim samo poručuje sada, kada je nuklearni razvoj završen, da će uložiti sve napore u izgradnju ekonomije - kaže Koh.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online