Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.04.2018.
14:23
Dojče vele A

"Albanija i Makedonija u EU? Da čovek ne poveruje, kao horor roman"

Štampa na nemačkom jeziku piše o novim inicijativama i predlozima Evropske komisije koja je Albaniji i Makedoniji stavila u izgled početak pregovora o pristupu EU. Mnogi komentarišu i loše ocene EK o Turskoj, piše Dojče vele.

pixabay.com
 

"Preko mere i proizvoljno nategnuta“ za tabloid "Bild“ je ideja o novom širenju "Evrope", kako Evropsku uniju naziva komentator tog lista:

"Komisija EU hoće da primi dve nove balkanske države, Albaniju i Makedoniju. Da čovek ne poveruje. Uz odsustvo svesti o sopstvenim greškama i bez veze sa realnošću, to je i zastrašujuće naivno. Već danas EU ne funkcioniše kako treba. Dvadeset osam zemalja-članica je previše različito, a njihov zajednički imenitelj je često premali za velike probleme. Rumunija i Bugarska su dve zemlje koje su primljene a da nisu bile spremne za to. No, na kraju dugih pregovora, niko nije smeo da povuče kočnicu za slučaj opasnosti".

"Briselske tehnokrate proširenja u tome možda vide smisao svog postojanja. No, pristupi ne smeju biti sami sebi svrha. Štetu trpi Evropa: sve je više ljudi koji prestaju da veruju u tu divnu ideju zato što ona postaje proizvoljna, preko mere nategnuta i iznutra nesposobna da rešava probleme građana", piše "Bild".

"Kao u horor romanu", naslov je teksta u "Zidojče cajtungu" o tome kako "izveštaj EU pominje manjkavosti među kandidatima za prijem". "Evropska komisija je kod većine kandidata za pristup Evropskoj uniji ustanovila poprilične deficite i posebno je Turskoj izdala katastrofalno svedočanstvo".

"Izveštaj o Turskoj izgleda gotovo kao horor roman, rekla je izvestiteljka o Turskoj iz Evropske narodne stranke EVP u Evropskom parlamentu Renate Zomer (CDU). Iako je Evropska komisija konstatovala da u Turskoj postoji veliko nazadovanje na planu pravne države, slobode mišljenja i nezavisnosti pravosuđa, Ankari nije zaprećeno ozbiljnim posledicama".

"Preporukom da se počnu pristupni pregovori sa Makedonijom i Albanijom, nagrađen je napredak koji je tamo postignut, rekao je komesar za proširenje Johanes Han i dodao da je naglašeno i da u obojim zemljama valja još mnogo toga učiniti. Makedonija je pohvaljena jer je prevazišla duboku političku krizu. A zabeleženo je i da je Albanija postigla napredak u reformi uprave i pravosuđa. Da li će i kada početi pregovori, to zavisi od saglasnosti svih 28 zemalja-članica".

Austrijski dnevnik "Krone" prenosi da su "Austrijanci skeptični prema planovima Evropske komisije da se EU proširi na zemlje Zapadnog Balkana - kao što to pokazuje najnovija anketa Austrijskog društva za evropsku politiku (OGfE). Najviše bi bio pozdravljen pristup Bosne i Hercegovine: 31 odsto anketiranih je za to, 35 odsto je protiv, 24 odsto je indiferentno, preostali nisu naveli ništa. Kada je reč o drugim kandidatima, odobravanje je još manje: samo 29 odsto ispitanih želi da vidi Srbiju u EU, 45 odsto je protiv. A dok je protiv pristupa Albanije 2012. još bilo 68 odsto ispitanih, sada je takvih 'samo' još 45 odsto. Devet odsto anketiranih građana je za pristup Turske EU, a 76 odsto - protiv njega".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online