Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.04.2018.
16:48
aljazeera.net A

Zašto Rusija nije odgovorila na američke udare u Siriji?

Uprkos neprijateljskoj retorici, Moskva se pobrinula da na terenu u Siriji izbegne sukobe, kaže Leonid Isajev za "Al Džaziru".

EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin
Predsednik Rusije Vladimir Putin

"Asadu jasno - SAD nemaju nikakvu strategiju za Siriju"

Nakon nedelje u kojoj je bila eskalacija retorike između SAD-a i Rusije - od čega je većina provedena na Tviteru - raketni udari na Siriju su konačno izvedeni u subotu. Snage SAD, Velike Britanije i Francuske lansirale su napade na tri lokacije koje su navodno povezane sa proizvodnjom hemijskog oružja kod Damaska, kao i u provinciji Homs.

Uprkos patosu u kojem je američki predsednik Donald Tramp objavio vojnu operaciju, njeni rezultati su na kraju bili ispod skromnih. Ako se ostave po strane kontradiktorni izvještaji o tome koliko je raketa pogodilo ciljeve, one nisu napravile vojne žrtve, niti nanele ozbiljniju štetu sirijskoj vojnoj infrastrukturi.

U tom smislu, američko-britansko-francuski udari nisu bili ništa drugačiji od vojne akcije u aprilu 2017. godine, kada je, nakon što je korišćeno hemijsko oružje u sirijskom gradu Kan Šejkun, u provinciji Idlib, SAD bombardovao vazdušnu bazu Šajrat, kojom upravlja režim.

Razlika ove godine je u tome da Vašington nije krivio samo sirijski režim za hemijski napad, već i njegovog zaštitnika Moskvu. Ovo je situaciji dalo veći stepen tenzija i povećalo je špekulacije o direktnom sukobu SAD i Rusije. Direktna konfrontacija je bila, predvidivo, izbegnuta i cela operacija je najviše ličila na neki "performans".

Ona strana koja je najviše imala koristi od ove situacije bili su sirijski režim i njegovi saveznici. Nije došlo do promene ravnoteže moći na terenu nakon ovih udara i snage lojalne Asadu nisu pretrpele gubitke. Nakon "savršeno izvedenih" udara - kako ih je Tramp opisao - postalo je jasno kako, osim populizma, nema ništa iza retorike Bele kuće.

Asadu je sada jasno kako SAD nemaju nikakvu strategiju za rešenje sirijskog sukoba i kako ne može pokrenuti efikasan mehanizam da spreči korišćenje hemijskog oružja.

Ni Rusima ne odgovara direktan sukob

Priča o mogućoj eskalaciji između SAD i Rusije na Bliskom istoku mnogo se razmatra posle ruske intervencije u Siriji 2015. godine. Ovogodišnje Putinovo obraćanje naciji dodatno je uozbiljilo situaciju kada je on spomenuo mogućnost "instant odmazde" u slučaju napada na Rusiju.

Uprkos emotivnim govorima, rusko liderstvo ne prelazi liniju i ne izaziva sukob. Direktna konfrontacija sa vojno nadmoćnijom koalicijom predvođenom SAD značila bi potpuni poraz za Rusiju u Siriji, a nije zgoreg dodati kako bi to počelo globalni oružani sukob. Rusija je tako izabrala strategiju razgovora, kroz koju se osigurava i ne preduzima riskantne korake na terenu.

Međutim, iako na terenu nema očite eskalacije, retoričke tenzije ne treba potcenjivati. Postoji stepen nepredvidivosti u ponašanju aktera na obe strane u proteklim mesecima, kao i sve veće nepoštovanje međunarodno prihvaćenih normi i procedura. Ovo bi se moglo dokazati opasnim u budućnosti, jer minimalizuje prostor za pregovore i diplomatske dogovore, zaključuje se u tekstu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online