Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.04.2018.
18:38
Vestionline, rts.rs A

SB UN o Siriji: Oprečne poruke Rusije i Zapada, Kina poziva na uzdržanost

Antonio Guteres je na sednici Saveta bezbednosti upozorio da je situacija na Bliskom Istoku do te mere haotična da je postala pretnja po globalni mir. Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja smatra da su SAD, Britanija i Francuska zainteresovane samo za rušenje sirijske vlade i obizdavanje Rusije, dok Niki Hejli tvrdi da su sirijske vlasti "u najmanje 50 slučajeva koristile hemijsko oružje".

EPA/Jason Szenes
Sednica saveta bezbednosti 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres obratio se Savetu bezbednosti povodom situacije u Siriji i pozvao sve zemlje da "deluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima".

- Rastuće tenzije i nemogućnost postizanja kompromisa u uspostavljanju mehanizma odgovornosti prete da dovedu do vojne eskalacije punih razmera - rekao je Guteres u obraćanju 15-članom Savetu.

Prvi čovek svetske organizacije istakao je da je Bliski istok "u opasnosti" i da je situacija do te mere haotična da je postala pretnja po globalni mir.

- Istovremeno se vodi nekoliko sukoba koji su na različite načine povezani. Nema vojnog rešenja ovog konflikta - rekao je Guteres.

Rusija je, inače, uz podršku Kine i Bolivije, zatražila da se generalni sekretar UN obrati Savetu bezbednosti.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je optužio SAD, Britaniju i Francusku da im je jedini cilj da sruše sirijski vladu i obuzdaju Rusiju.

- Nastavljamo da pratimo opasne vojne pripreme za nelegalni akt sile protiv jedne suverene države što bi predstavljalo kršenje međunardnog prava. Pozivamo rukovodstvo tih zemalja da neodložno to ponovo razmotre - poručio je Nebenzja.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli je rekla da Donald Tramp još nije doneo odluku o mogućim napadima na Siriju.

- Naš predsednik još nije doneo odluku o mogućoj akciji u Siriji. Ali ukoliko SAD i naši saveznici odluče da deluju u Siriji to će biti u odbranu principa oko kojeg se svi slažemo - rekla je Hejlijeva.

Hejlijeva tvrdi da su sirijske vlasti "u najmanje 50 slučajeva koristile hemijsko oružje".

Ambasadorka SAD pri UN odmah posle sednice Saveta bezbednosti odlazi na konsultacije u Vašington.

- Sirijska vlada je došla do tačke od koje nema povratka, a svet mora da pruži jedinstven i čvrst odgovor - poručio je francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr, dok je kineski ambasador pri UN rekao da je ceo svet u strahu od izbijanja novog rata i pozvao na uzdržanost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online