Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.04.2018.
14:23
Vestionline A

Ekonomist pred mađarske izbore: Orban je nepobediv

Na parlamentarnim izborima, koji će sutra biti održani u Mađarskoj, aktuelni premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides deluju nepobedivo, piše britanski magazin "Ekonomist"

Tanjug

Orbanova desničarska populistička partija Fides daleko je ispred svojih protivnika, pokazuju ankete, dok se, ističe magazin, podeljena opozicija prepucava oko toga čiji bi kandidati trebalo da se povuku u lokalnim izbornim jedinicama, kako bi se ujedinili iza jednog kandidata po okrugu koji je protiv Fidesa.

Takva taktika je, podseća Ekonomist, dovela do pobede opozicije u bivšem uporištu Fidesa na izborima za gradonačelnika u februaru.

Ekonomist, međutim, naglašava da na nacionalnom nivou niko nije sposoban da se ravnopravno takmiči sa Orbanom.

Magazin predviđa da će nacionalistička partija Jobik, koja se okrenula ka centru, zauzeti drugo mesto na izborima.

Kao najbolju nadu nekom "očajnom opozicionom čelniku", magazin navodi mogućnost da Fides ne osvoji apsolutnu većinu glasova, što bi omogućilo liberalima i levičarima da formiraju manjinsku vladu, uz prećutnu podršku Jobika.

Takva situacija je, ipak, malo verovatna, ocenjuje britanski magazin.

Kako dodaje, posle osam godina na vlasti i tokom trećeg pokušaja da osvoji mandat, deluje da je Orban daleko od svoje mladalačke disidentske prošlosti.

Ekonomist podseća da je 1988. godine, disident i diplomac na mađarskom univerzitetu poslao pismo milijarderu i filantropu Džordžu Sorosu, u kojem traži pomoć da dobije stipendiju na Univerzitetu u Oksfordu.

U pismu, koje je nedavno obelodanjeno, mladi Orban piše da želi da studira "preporod civilnog društva", dodaje magazin.

Orban je dobio stipendiju, podseća Ekonomist, te predviđa da će, 30 godina kasnije, aktuelni premijer na sutrašnjim izborima verovatno osvojiti treći uzastopni mandat, odnosno četvrti ukupno - premijer je bio od 1998. do 2002 i od 2010. do danas.

Orban je, međutim, tvrdi Ekonomist, zauzet gušenjem nezavisnog civilnog društva, za koje se nekada zalagao.

Kritičari ga, podseća magazin, optužuju da predvodi "centralizaciju političke i ekonomske moći, koja se ni sa čim ne može uporediti od pada komunizma".

Opozicioni političari tvrde da se fondovi koje Mađarska dobija od EU često preusmeravaju prema bliskim prijateljima Orbana, među kojima je i njegov zet i gradonačelnik njegovog rodnog sela, čime se "neguje nova klasa oligarha".

U velikom broju novinarskih izveštaja, kojima se mađarska vlast zestoko suprotstavljala, tvrdi se da postoji korupcija na viskom nivou u krugovima vlade, ukazuje Ekonomist.

Soroš najveći neprijatelj Orbana

Navodi i da je Soroš, sada najveći neprijatelj Orbana, optužio mađarskog premijera da vodi "mafijašku državu".

Prema rečima Viktora Sigetvarija iz partije Zajedno, Orban je na "neslobodnom vozu i ne može da ga zaustavi".

On smatra da će još jedna pobeda Fidesa značiti "još napada na građanske slobode, pravosuđe, opoziciju i civilne organizacije".

Ipak, ukazuje Ekonomist, za veliki broj glasača ne deluje da je išta od toga važno.

Orban i njegova partije Fides fokusirali su se na jednu poruku - potrebu da se zaustave migracije i odbrani Mađarska od "autsajdera" kao što su Soros, UN, nevladine organizacije i Evropska komisija.

Mađarska vlada optužuje Soroša i njegove saveznike da planiraju da "poplave Mađarsku muslimanskim migrantima".

Za birače je od još većeg značaja snažna ekonomija, ocenjuje magazin.

Kako objašnjava, u Mađarskoj i dalje ima mnogo siromašnih, posebno među Romima, ali srednjoj klasi ide dobro.

Cene stambenih nekretnina u Budimpešti rastu, delimično zahvaljujući dolasku stranih investitora, BDP je porastao za četiri odsto u 2017. godini, nezaposlenost je pala sa 11,6 odsto u 2010. na 3,8 odsto, a prosečna bruto plata na mesečnom nivou povećana je za 13 odsto do novembra prošle godine, na 1.040 evra, naglašava Ekonomist.

Za mnoge Mađare, zaključuje Ekonomist, to je dovoljan razlog da glasaju za Fides.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online