Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.04.2018.
16:48
Vestionline, Tanjug A

Ko će doći na samit u Sofiji, a ko neće?

Pripreme sa samit EU-Zapadni Balkan su u toku, a Bugarskoj, kao organizatoru, nije do sada stiglo nijedno zvanično saopštenje o neučestvovanju na sastanku 17. maja u Sofiji.

pixabay.com
Ko dolazi, a ko ne?

Neslaganja oko statusa Kosova unutar EU mogla bi da dovedu u pitanje uspeh celokupnog sastanka, ali i nove strategije proširenja EU.

Prema poslednjim informacijma, Španiji su se, u nameri da ne prisustvuje sastanku na kojem će biti prisutni i predstavnici Kosova, pridružile i Rumunija i Kipar. 

- Ovo je važno pitanje. Neko priča o proširenju na zemlje koje nisu priznate. To je zabrinjavajuće - poručio je premijer Španije Marijano Rahoj. 

Iz bugarskog predsedavanja naglašavaju da majski samit u Sofiji neće biti samit posvećen "proširenju", već "evropskoj perspektivi, razvoju i saradnji sa regionom".

Madrid, međutim, ide korak dalje i uslovljava svoje prisustvo nepominjanjem Kosova kao učesnika samita, već samo imenovanjem i "skrajnutim prisustvom" predstavnika Prištine.

U nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu u Sofiji, a u koju je Tanjugimao uvid, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana, već se "potvrđuje nedvosmislena podrška evropskoj prespektivi Zapadnog Balkana", a "partneri sa Zapadnog Balkana se obavezuju da slede evropski put kao svoj strateški izbor". 

I pored ovako neutralnog rečnika i dalje se postavlja pitanje da li će premijer Španije, Marijano Rahoj, želeti da stavi svoj potpis na zajednički dokumet koji bi trebalo da potpišu i ostali učenici, među kojima je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je potvrdio svoje prisutvo na samitu u Sofiji. 

- Samit u Sofiji je mesto koje će spojiti EU lidere sa liderima Zapadnog Balkana kako bi se pokazala opredeljenost za zajednički rad i angažovanje - kaže portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič. 

Kocijančič navodi da su lideri EU na samitu 22. marta već izašli sa zajedničkim saopštenjem koje "pozdravlja održavanje Samita EU-Zapadni Balkan koji će se održati 17. maja 2018. godine u Sofiji", gde se "očekuje da će fokus biti na ponovnom potvrđivanju evropske perspektive regiona, pokretanju konkretnih i vidljivih inicijativa za poboljšanje infrastrukturnog povezivanja i međuljudskih odnosa u regionu i sa EU kao i rad na boljem angažovanju na zajedničkim izazovima kao što su sigurnost i migracija". 

Prema uvidu Tanjuga u radni nacrt "sofijske deklaracije", pored toga što se ne navode konkretno imena država Zapadnog Balkana, tekst će se fokusirati upravo na načela saradnje u cilju ostvarivanja konkretnih inicijativa u oblasti povezivanja unutar regiona, ali i regiona i EU u oblasti transporta, energetike, digitalne ekonomije, kao i ostvarivanja boljih međuljudskih kontakata i zajedničke saradnje u rešavanju pitanja migracija i terorizma. 

I dok iz bugarskog predsedavanja ponavljaju da je rad na organizaciji samita još u toku i da će se poštovati princip statusne neutralnosti Kosova, u diplomatskim izvorima u Briselu već se spekuliše mogućnošću da u slučaju bojkota zemlja članica koje nisu priznale Kosovo, samit u Sofiji neće doneti očekivanu i neophodnu jednistvenu podršku novom angažamanu EU na Zapadnom Balkanu.

Napominje se, međutim, da se na ovakvu vrstu "velikog samita" EU i Zapadnog Balkana čeka još od samita u Solunu koji je održan 2003. godine i koji se vidi kao kamen temeljac evrointegracionog procesa Zapadnog Balkana. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online