Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.03.2018.
00:44
Z. M. - Vesti A

Diplomate plaćaju ceh trovanja špijuna

Zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna nervnim gasom u Velikoj Britaniji, SAD, Kanada i 14 evropskih zemalja odlučile su da proteraju ruske diplomate.

EPA/Shawn Thew
Katanac na bravu: Ruski konzulat i Sijetlu - zatvoren

SAD mora da napusti čak 60 ruskih diplomata. Trampova administracija je naredila i zatvaranje konzulata u Sijetlu, javlja AP.

Neimenovani zvaničnici naveli su da konzulat Rusije u Sijetlu izaziva zabrinutost zbog moguće kontraobaveštajne aktivnosti u blizini baze američke mornarice.

Slovačka samo osuđuje

Slovačka neće proterivati ruske diplomate, ali oštro osuđuje trovanje Skripalja. Ruski ambasador u toj zemlji danas je pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke. Odnose i dalji razvoj situacije između Rusije i zemalja EU će, kako navode, pratiti i reagovati u skladu sa njima.

Među 60 proteranih diplomata su i 12 pripadnika ruske misije pri UN, za koje SAD veruju da su špijuni prikriveni diplomatskim funkcijama.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je mogućnost dodatnih mera, uključujući nova proterivanje.

Kako javljaju svetski mediji, Češka proteruje troje ruskih diplomata, a oni zemlju moraju da napuste do 1. aprila. Ukrajina će proterati 13, Litvanija troje, Francuska četvoro, koliko i Nemačka, javljaju svetski mediji. Dansku će morati da napusti dvoje predstavnika Rusije u toj zemlji, a Estoniju jedan.

Holandiju i Italiju moraju da napuste po dva pripadnika ruskog diplomatskog osoblja, Hrvatska jednog, što je potvrdio i premijer te zemlje Andrej Plenković.

Kanada se, takođe, pridružila ovim merama - proteraće četvoro diplomata i isto toliko obaveštajaca.

Ruski ambasadori u Varšavi, Viljnusu i Rigi pozvani su ranije na razgovor u ministarstvima spoljnih poslova Poljske, odnosno Litvanije i Letonije.

Dvadeset sedam vođa EU saglasili su se u petak s britanskom premijerkom Terezom Mej da postoji "velika verovatnoća" da je Rusija odgovorna za napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Solzberiju u Engleskoj.

Rusija žestoko odbacuje bilo kakvu odgovornost za ovaj slučaj.

Britanija je zbog tog slučaja iz zemlje proterala 23 ruskih diplomata, a Rusija je uzvratnom merom najavila proterivanje istog broja britanskih diplomata iz Rusije.

Nemačka je saopštila da je ovaj potez znak solidarnosti sa Londonom i da su rešeni da ne ostanu bez odgovora kad su u pitanju napadi na najbliže saveznike.

Iz Berlina dodaju da je to odgovor i na napade na kompjutere nemačke vlade, za koje sumnjaju da dolaze od Rusa.

Austrija ne proteruje

Austrija se neće priključiti kaznenim merama većeg dela EU protiv Rusije zbog trovanja dvostrukog špijuna u Velikoj Britaniji.
- U vladi smo stava da nećemo proterati nijednog diplomatu - poručili su kancelar Sebastijan Kurc i šefica spoljne diplomatije Karin Knajsel.
Dodali su da Austrija podržava odluku da se iz Moskve opozove ambasador EU, ali i da neće biti nacionalnih mera.
Prema njihovim rečima, Austrija želi da drži otvorenim sve kanale za razgovor sa Rusijom jer kao neutralna zemlja sebe vidi kao nekog ko gradi mostove između Istoka i Zapada.

Rusija uzvraća istom merom!

Moskva će proterati najmanje 60 američkih diplomata iz Rusije, kao odgovor na odluku Vašingtona da protera ruske diplomate, javila je agencija Interfaks pozivajući se na člana gornjeg doma ruskog parlamenta Vladimira Džabarova.

Džabarov je zamenik predsedavajućeg odbora za spoljne poslove u Gornjem domu.
Vašington je prethodno doneo odluku o proterivanju 60 ruskih diplomata i zatvaranju ruskog konzulata u Sijetlu, rekao je zvaničnik administracije SAD. Ruske diplomate moraju da napuste SAD u narednih sedam dana.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov ocenio je kao pogrešnu američku odluku o proterivanju ruskih diplomata. Antonov je izrazio snažno protivljenje odluci SAD da protera ruske diplomate, rekavši da je ovaj potez uništio ono malo što je preostalo od bilateralnih odnosa dve zemlje.

On je dodao da će posle odluke SAD, 46 diplomata iz Ambasade u Vašingtonu i dvoje iz konzulata u Njujorku napustiti zemlju.

- SAD uništavaju ono malo što je preostalo od američko-ruskih odnosa. SAD snose odgovornost za razbijanje američko-ruskih odnosa - rekao je Antonov.

en.wikipedia.org
Mora da proveri: Miloš Zeman

Proveriti da li je novičok iz Češke

Češki predsednik Miloš Zeman naložio je kontraobaveštajnoj službi da utvrdi da li postoji mogućnost da je u Češkoj proizveden nervni agens novičok, koji je korišćen u napadu na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Britaniji.

Zeman je taj nalog izdao pošto je češka vlada odbacila ruske navode da postoji mogućnost da je nervni agens, poznat kao novičok, došao iz Češke.

Portparol češkog predsednika je rekao da je Zeman odluku doneo posle sastanka sa predstavnicima kontraobaveštajne službe.

Rojters prenosi da je Zemanov portparol posle na Tviteru reagovao i na pisanje portala koji su odluku Zemana protumačili kao stajanje na stranu Rusije, ističući da su to "lažne vesti".
Češka je ranije u toku dana odlučila da protera troje ruskih diplomata u znak solidarnosti prema Britaniji.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno je izjavila da najverovatniji izvor novičoka može biti sama Britanija, ili Češka, Slovačka i Švedska.
Zaharova je u tom kontekstu pomenula i SAD, ali je navela da je to "pod znakom pitanja".
London tvrdi da je nervni agens novičok korišćen za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Zaharova tvrdi da su te zemlje, a ne Rusija, intenzivno testirale tu supstancu od kraja devedesetih godina prošlog veka.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.03.2018. 01:43
Hrvatska mora da bude lojalna, nista novo, nema na listi Poljske, mora da nije u kontaktu sa gazdama, neradi internet. Ceska je iznenadjenje. Austrija je pokazala da su vazniji interesi naroda i ekonomija zemlje od bezvezne lojalnosti u vezi necega sto nije jos ni dokazano.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online