Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.03.2018.
22:48
Vestionline, Tanjug A

Severna Karolina: "Mini Hladni rat" zbog spomenika

Amerika i Rusija bile su saveznici u Drugom svetskom ratu kada je i stotine sovjetskih avijatičara obučavano u gradiću Elizabet Siti u okviru tajnog projekta, ali aktuelni pokušaji da se podigne spomenik njihovoj misiji izazvao je mini hladni rat u ovom malom gradu u Severnoj Karolini.

pixabay.com
 

Rusko ministarstvo odbrane želi da podigne spomenik u bronzi visine skoro četiri metra i težine 25 tona u Elizabet Sitiju gde je realizovan "projekat Zebra" o kojem je nedavno skinuta oznaka poverljivosti.

Spomenik, čiju izradu je Moskva spremna da plati, bio bi smešten u parku kod reke Peskvontenk, prenosi AP.

Iako je prethodni saziv gradskog veća odobrio spomenik, aktuelni zvaničnici Elizabet Sitija odbili su da zbog međunarodnih tenzija na relaciji Vašington-Moskva, potpišu memorandum o razumevanju koji je trebalo da bude sledeći korak.

- Živimo u problematičnim vremenima i ljudi su veoma zabrinuti zbog mnogo stvari - rekla je članica gradskog veća Anita Hamer na sednici veća koje je sa pet prema tri odbilo memorandum.

Ona je rekla i da razume da je reč o odavanju počasti palim herojima Drugog svetskog rata, kao i da ima i Amerikanaca koji su se borili u Drugom svetskom ratu a koji su sahranjeni u Rusiji. 

- Vremena su tada bila drugačija - dodaje ona.

Drugi član veća Džoni Volton upozorava da bi spomenik čak možda mogao da bude "Trojanski konj" te da bi Rusi mogli da stave nešto u njega što bi daljinskim putem moglo da ometa Internet ili električnu mrežu.

Američko-ruska zajednička komisija želela je da spomenik bude podignut u Elizabet Sitiju, jer je tu bila tajna operacija u bazi američke obalske straže. 

Pre nekoliko godina, kada je skinuta oznaka poverljivosti sa "projekta Zebra", otkriveno je da je u njemu obučavano 300 sovjetskih avijatičara čiji je zadatak bio da pronađu i bombarduju nemačke podmornice.

Tri Rusa, Ukrajinac i Kanađanin poginuli su jedne noći 1945. godine kada se njihov avion srušio u reku Peskvotenk. Njihova žrtva nije javno priznata a pogibija je bila decenijama zaboravljena.
Predlog komisije je da na spomeniku budu tri skulpture - sovjetskog, američkog i britanskog avijatačara.

Elizabet Siti osnovan je 1793. godine i danas ima oko 18.000 stanovnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online