Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 19.03.2018.
00:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Zapad ujedinjen protiv Rusije

Posle početne neizvesnosti i dvosmislenih poruka britanskih vlasti i njihovih saveznika, četiri vodeće zapadne zemlje su ipak stale zajedno i optužile Rusiju za napad nervnim otrovom u Engleskoj, prvi takav incident na tlu članice NATO-a u istoriji. Ozbiljnost ovog neverovatno bezobzirnog napada je takva da se ne bi smela potcenjivati.

EPA
Proterivanje: Ruska ambasada u Londonu

Ruski disidenti su i ranije u Velikoj Britaniji završavali mrtvi u sumnjivim okolnostima, a u slučaju ubistva bivšeg špijuna i Putinovog kritičara Aleksandra Litvinjenka polonijem 2006. britanske vlasti utvrdile su da su počinioci upravo ruski tajni agenti, a nalogodavac lično Vladimir Putin.

Ali, za razliku od Litvinjenka, kome je u čaj sipan radioaktivni polonijum 210, kada niko nije bio ugrožen osim njega, u slučaju napada na špijuna Sergeja Skripalja jedan policajac je otrovan i život mu je ugrožen, a potencijalno još desetinama nedužnih koji su bili na istim mestima u gradu kao i ruski obaveštajac.

U ovako kritičnom trenutku za odnose Rusije i Zapada bilo je veoma važno pokazati ujedinjenost Velike Britanije i njenih saveznika - posebno s obzirom na trzavice između Londona i Brisela zbog pregovora o Bregzitu, kao i nesigurnosti oko bezuslovne lojalnosti Trampove Amerike sa svojim NATO saveznicima. Na kraju su četiri vlade, Britanije, SAD, Francuske i Nemačke, u diplomatskom potezu bez presedana, potpisale zajedničku izjavu optužbe i osude Rusije.

Kada je Litvinjenko ubijen 2006, Blerova vlada je proterala četvoricu ruskih diplomata. Sada proteruje njih 23. Britanska vlada razmatra i zaplenu ruskog novca u svojoj zemlji, bili oni državljani ili ne. Prekidaju se i određeni oblici bilateralne saradnje, ruskom šefu diplomatije otkazuje se poziv za posetu, a britanski ministri i članovi kraljevske porodice neće ići na Svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji.

Pas koji laje...

"Svi reakcionari su tigrovi od papira", čuveni je citat Mao Cedunga, prvog vođe komunističke Kine odgovornog za smrt desetina miliona svojih građana. "Reakcionari" su po njegovom mišljenju, naravno, "buržoaske" države Zapada, na čelu sa SAD. Iako se svetski komunistički blok na čelu sa SSSR urušio pod teretom vlastite nesposobnosti i korumpiranosti, Putinova Rusija i danas očigledno veruje da isti princip važi i dalje. Zapad će lajati, misli Putin, ali neće ugristi. Previše je razjedinjen, neodlučan, nesiguran u sebe i uopšte preslab da bi stao na put divljanju Rusije. Na današnjim zapadnim liderima je da mu dokažu suprotno.

Ali, to samo po sebi nije dovoljno. Teško da će to zaista zabrinuti Putina. Ono što bi ga zaista zabolelo bio bi pravi bojkot Svetskog prvenstva, koje je Putinu izuzetno bitno za kao stvar nacionalnog prestiža, a i mnogo novca je uloženo. Ipak, pravi udar bi trebalo da ide na Putinove tajkune. Ma koliko lojalni Kremlju, oni ne bi voleli da ostanu bez imovine desetina milijardi evra. Drugo, Britanija je dopustila da se ogromni ruski novac slije u tu zemlju i sasvim je sigurno da se deo tih para koriste za politički uticaj u samoj Britaniji.

Ali siledžijski pristup, potpuno neprimeren diplomatiji jedne svetske, Rusija pokazuje i u trenutnoj krizi. Na izuzetno ozbiljne optužbe britanskih vlasti, portparolka ruskog ministra spoljnih poslova Marija Zaharova odgovorila je da "UK ne bi smelo da preti nuklearnoj sili".

Britanski šef diplomatije Boris Džonson prikladno je opisao "zajedljivi, sarkastični odgovor" ruske strane kao pokazatelj njihove "fundamentalne krivice".

- Oni to poriču, ali se u isto vreme hvale onim što su uradili - zaključio je.

Proterivanjem britanskih diplomata Rusija će svakako odgovoriti na odluku Londona da protera 23 ruska zvaničnika povodom trovanja jednog bivšeg špijuna, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Pored zapadnih vlada, i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je Rusiju da pokušava da destabilizuje Zapad. Britanija, istakao je Stoltenberg, može da računa na solidarnost NATO-a, ali još nije bilo zahteva iz Londona za aktiviranje zajedničke odbrambene klauzule jer je prema članu 5. - napad na jednog je napad na sve.

Sergej Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju 4. marta na klupi, u engleskom gradu Solzberiju i od tada se nalaze u bolnici, a u kritičnom stanju je i policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

Tramp potpisao nove sankcije

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je sankcije protiv 19 ruskih državljana zbog njihovog navodnog mešanja u predsedničke izbore u SAD, a među njima je i 13 osoba protiv kojih je optužnicu podigao specijalni savetnik Robert Muler u okviru istrage o umešanosti Rusije. Sankcijama je obuhvaćeno i pet ruskih kompanija, uključujući Agenciju za istraživanje interneta (IRA), optuženu da stoji iza obimne kampanje širenja dezinformacija na internetu, u cilju uticanja na ishod izbora 2016. godine na kojima je Tramp pobedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton. Ministarstvo finansija SAD objavilo je odluku o uvođenju sankcija, u vreme oštrih kritika na račun Trampa i njegove administracije što nisu iskoristili ovlašćenja koja je odobrio Kongres SAD da kazne Rusiju zbog mešanja u izborni proces. A onda je usledio novi udar iz SAD jer je Ministarstvo nacionalne bezbednosti uz FBI zaključilo da je Rusija hakovala i američki energetski sistem i tim povodom su naređeni kontranapadi SAD i uvedene dodatne sankcije ruskim kompanijama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2018. 16:09
ako vestionline, Blic.rs i drugih medija žele opstanak , prestanite da širite anglo-saxonsku i nemačku propagandu ne samo protiv Rusa i Putina nego i protiv Srbije ! Oni su naši večiti neprijatelji i nikada nećemo dozvoliti da nas pokore. Kako niste svesni da samo prebacujete bez talenata njihovu propagandu ?
Ponedeljak 19.03.2018. 16:06
Danas se zna da je sve to nameštaljka . Rusi su mogli Skripalja da ub-iju dok je bio u njihovom zatočeništvom. Drugo, čovek koji je izumio taj otrov se preselio pre 10 godina u Ameriku. Laboratorija koja pravila taj otrov je bila u Uzbekisatnu a ona je demontovana posle raspada Sovjetskog Saveza i to od strane privatne američke firme. Englezi, amerikanci i drugih su u sposobnosti da proizvedu taj isti otrov. Skripalj je napadnut sa ćerkom 8 miles od britanske laboratorije koja proizvodi sva vrsta otrova i hemikalija za britansku obaveštajnu službu . Danas se zna da je Skripalj želeo da mu Rusija omogući povratak kući , i svoj ćerci, Pretpostavlja se da je bio spreman da ponese sa njima neka dokumenata oko "rusko-Tramp" afere i da dokaže da je Mi6 sve izmislio od a do š....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online