Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.03.2018.
23:54
sputniknews.com A

Rusija u Savetu bezbednosti: Sa nama niko neće razgovarati ultimatumima

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja naveo je u SB UN da su britanske optužbe na račun moskve potpuno neprihvatljive.

EPA/Jason Szenes
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja

On je zatražio da Velika Britanija obezbedi dokaze da je Rusija umešana u napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u Solsberiju.

- Tvrdnje britanske strane u slučaju Skripalja teško je komentarisati diplomatskim jezikom - izjavio je na zasedanju Saveta bezbednosti UN predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja i dodao da Rusija neće dozvoliti Velikoj Britaniji da razgovara jezikom ultimatuma.

- Nama je u formi ultimatuma dato 24 časa da priznamo izvršenje zločina i priznamo krivicu. Mi ni sa kim ne govorimo jezikom ultimatuma i nećemo nikome dozvoliti da sa nama razgovara takvim tonom - naglasio je Nebenzja. Prema njegovim rečima, Rusija je tražila od Velike Britanije uzorke upotrebljene supstance i zajedničku istragu, ali je Britanija to odbila.

- Povećavajući histeriju, London deluje apsolutno netransparentno - rekao je Nebenzja.

- Pismo koje je premijerka Velike Britanije uputila generalnom sekretaru UN u vezi sa trovanjem bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja, sadrži neodgovorne izjave i pretnje Rusiji kao suverenoj državi, što je u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija - izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN.

- Ovo pismo sadrži apsolutno neodgovorne izjave... Sadrži pretnje suverenoj državi, stalnom članu Saveta bezbednosti (UN) i u suprotnosti je sa međunarodnim pravom i Članom 2.4 Povelje UN - istakao je Nebenzja na sednici SB UN, prenosi Sputnjik.

Nebenzja je istakao da stručnjaci imaju razloga da veruju da i sama Velika Britanija ima hemijsku formulu supstance "novičok".

- Najverovatniji izvor ove hemikalije su zemlje u kojima se od kraja ′90-ih godina do danas sprovode intenzivna istraživanja ovih supstanci, uključujući i Veliku Britaniju - rekao je Nebenzja.

Britanski zvaničnici u UN optužili su Rusiju za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije. Kako navode, Moskva je kriva za pokušaj ubistva, nazivajući slučaj nezakonitom upotrebom sile na teritoriji druge članice UN.

Skripalj i njegova ćerka nađeni su bez svesti u Solsberiju 3. marta. Britanski zvaničnici tvrde da su oboje otrovani nervnim agensom "novičok", "sovjetskim izumom". Oboje su i dalje u kritičnom stanju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online