Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.03.2018.
10:34
sputniknews.com A

Sastanak nije održan: Šta Tilerson ne sme da kaže Lavrovu

Sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova s američkim kolegom Reksom Tilersonom u Etiopiji nije održan. A nije održan zbog prilično neobičnih okolnosti.

EPA/Jim Lo Scalzo
Sergej Lavrov i Reks Tilerson (Foto: Arhiva)

Poslednji put dvojica diplomata videla su se u decembru u Beču, na marginama Samita šefova diplomatije OEBS-a. 

Od tada se nakupilo mnogo pitanja koja zahtevaju lični kontakt i razgovor, ali je prilikom organizovanja tog susreta došlo do niza nepredviđenih teškoća. Sve izgleda tako što ruska strana predlaže mesto i vreme, a Amerikanci pronalaze razne izgovore da bi izbegli susret, čak i kada ministri istog dana borave u istom hotelu.

Sve je počelo prošle nedelje, kada je objavljeno da će Lavrov i Tilerson u isto vreme posetiti Afriku. Zamenik ruskog ministra Sergej Rjabkov je saopštio da je američkoj strani upućen predlog za susret u Etiopiji, mada je dodao da još nije izvesno da li će moći da se usklade obaveze dvojice diplomata.

Usledile su čudne okolnosti. Portparolka Stejt departmenta Heder Navert izjavila je da taj resor nije dobio nikakav predlog Rusije ni u usmenoj, ni u pisanoj formi.  Ambasada Rusije u Vašingtonu je na to optužila Stejt department da širi dezinformacije i navela da je zahtev bio upućen još 2. marta. 

"Nekoliko puta smo pokušali da dobijemo jasan odgovor, ali zasad nema uspeha", navela je Ambasada Rusije u vezi sa svojom komunikacijom sa Stejt departmentom dva dana uoči eventualnog sastanka. 

Osmog marta ujutro bilo je, međutim, jasno da u objavljenom dnevnom redu Tilersona nije ostavljen prostor za sastanak s Lavrovom. Ruski ministar je tim povodom rekao da je sa Tilersonom lično razgovarao telefonom o mogućnosti da se susretnu i da su se složili da će se, čim bude poznato gde putevi mogu da im se ukrste, potruditi da se obavezno sastanu. 

"Kada se ispostavilo da ćemo večeras obojica biti u Adis Abebi, predali smo odgovarajući predlog. Amerikanci su rekli da će razmisliti", naveo je Lavrov. 

Tilerson je na konferenciji za novinare u Etiopiji rekao da je tek na putu ka toj zemlji saznao da ruska strana nudi susret tamo i priznao da je svega nekoliko dana ranije saznao da će njegov kolega biti u Adis Abebi u isto vreme kad i on. 

Američki diplomata je prilično nejasno odgovorio na pitanje da li će se sastati s Lavrovom u Adis Abebi: "Dnevni red mi je već napravljen, tako da ako ne uspemo da se sretnemo ovde, imamo mogućnost često da se vidimo na raznim mestima u svetu. Znamo jedan drugom brojeve telefona i koristimo ih".

Na pitanje o tome da li se situacija u vezi sa sastankom u Etiopiji može oceniti kao stav Stejt departmenta da nije pravo vreme za susret, Navertova nije dala konkretan odgovor nego je podsetila na statistiku prošlogodišnjih susreta dvojice diplomata. Prema njenim rečima, Lavrov i Tilerson sreli su se devet puta tokom 2017. godine, a za protekla tri meseca četiri puta su razgovarali telefonom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online