Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.03.2018.
00:11
N. Popović - Vesti A

Šta posle presude suda u Lajpcigu (2): Prevareni kupci tuže auto-gigante

Gnev je došao kasno! Najveći broj vlasnika automobila s manipulisanim podacima o izduvnim gasovima dizel motora koji su u njih ugrađeni, presudu Saveznog upravnog suda u Lajpcigu dočekao je nespremno i pored toga što je većina obavila kontroverzno ažuriranje softvera za koje su se u Folksvagenu - odakle je afera i krenula - "kleli" da će time i rešiti sve svoje probleme.

pixabay.com
Prepravka motora povećava potrošnju dizela

Sada kada je obelodanjeno da bi za godinu dana mogli da budu suočeni sa zabranom ulaska svojim vozilima u većinu nemačkih gradova, advokati zadovoljno trljaju ruke. U svega nekoliko dana broj gnevnih vlasnika automobila, koji su odlučili da presaviju tabak, uvećava se aritmetičkom progresijom. Pravna kancelarija Maj rajt (Mdž right), koja se specijalizovala za onlajn prikupljanje prijava prevarenih kupaca dizel automobila, navodi da je u prethodnih par dana primila više od 800 novih zahteva.

- Pre ove presude prijavljivalo nam se između 20 i 30 novih klijenata dnevno, sada ih svakog dana imamo između 150 i 200 - kazao je za nemačke medije jedan od osnivača ove pravne kancelarije.

Slično je i u drugim advokatskim kancelarijama.

- Mada proizvođači pričaju drugačije, izvesno je da će afera i najnovija presuda imati uticaja na cene dizel automobila. Malo je onih koji bi se danas usudili da ulože novac u takvo vozilo, a oni koji ga već poseduju znaju da su mnogo izgubili na njegovoj vrednosti - kaže Andreas Tilp, advokat iz Tibingena.

Afera sa dizel automobilima nije pogodila samo Folksvagen, pa se tužbama priključuju i vlasnici dizel automobila drugih proizvođača poput Fijat-Krajslera, Mercedesa ili BMNj-a. Međutim, iz advokatske perspektive, tužbe će u ovom trenutku najlakše "proći" protiv Folksvagena jer je kod njih manipulacija pravno već dokazana što kod drugih proizvođača automobila (još) nije slučaj.

- Ova presuda situaciju je iz korena promenila. Vlasnici dizel automobila sve do sada nisu na svojoj koži osetili manipulaciju sa softverom kojoj su pribegli u Folksvagenu. I dalje su vozili svoje automobile, a nisu mnogo gubili ni na ceni. Sada je to sve palo u vodu i normalno je da ljudi ovako reaguju - kaže Kristofer Roter, čija advokatska kancelarija Hausfeld radi u kooperaciji sa već pomenutim internet portalom Maj rajt.

- Na nemačkim drumovima sada se kreće oko devet miliona vozila sa dizel motorima euro 4 i euro 5 norme izduvnih gasova i svima preti ograničenje u saobraćaju. Od toga je 2,7 miliona vozila iz programa Folksvagena i auto-kuća te korporacije - Audi, Seat i Škoda - dodaje Roter.

U najgorem su položaju oni koji su svoje dizel automobile kupili pre dve ili tri godine, mnogi i dalje otplaćuju skupe rate kredita ili lizinga, a ubrzo može da im se desi da će svoje automobile morati da ostave na parkingu.

Tužiti pre zastarevanja

I pre najnovije presude, mnoge sudije su u pojedinačnim predmetima presuđivale u korist prevarenih klijenata, sada se očekuje da će takvih pozitivnih presuda u korist kupaca biti još i više. Ali, advokati upozoravaju da pogođeni moraju svoje zahteve postaviti do kraja ove godine inače će - zastariti!

"To je prava katastrofa, kao da vam je država oduzela automobil", naveo je jedan anonimni vlasnik dizel automobila.

Trošak veliki, mala dobit

Mnogi vlasnici dizel automobila, pogotovo onih novijeg datuma, pitaju se ovih dana isplati li se uložiti novac u mehaničke prepravke automobila koje bi euro 5 motore učinile prihvatljivim za stroge propise emisije štetnih gasova. I ko će to da plati: vlasnici sami, poreski obveznici ili proizvođači.

Stručnjaci se slažu u jednom - "hardverske" prepravke su moguće i dizel motori koji ispunjavaju euro 5 normu mogu se, što se izduvnih gasova tiče, dovesti na nivo euro 6. Ali, oko toga koliko će to da košta nema ni približno jedinstvenog stava. Dok jedni tvrde da bi takva prepravka mogla da se uradi za 1.300 evra po vozilu drugi tvrde da bi, zavisno od tipa i marke vozila, mogla da košta od pet do čak 10.000 evra! Zavisno od toga ko je u pravu, za oko šest miliona automobila u Nemačkoj, koji bi došli u obzir za ovakve prepravke, trošak bi bio između 7,8 i 60 milijardi evra!

Ako bi se u obzir uzela srednja cena od 5.000 evra ukupni trošak bio oko 30 milijardi evra.
Prevareni vlasnici dizel automobila nemaju dilemu da bi taj novac morali da izdvoje proizvođači od kojih su automobile i kupili, tim pre što su, barem do sada, svi oni iz afere izašli "neoštećeni". Najveće nemačke auto-kuće, poput Folksvagena, BMW-a i Mercedesa i dalje, na godišnjem nivou, ostvaruju veliku dobit.

Primera radi, Folksvagen je - i pored visokih kazni zbog manipulisanja sa softverom, koje su već platili, pogotovo u SAD, gde je afera i otkrivena - u prethodnih pet godina ostvario profit od 46,2 milijarde evra, BMNj 29,5 milijardi evra, a Mercedes 40 milijardi evra! Kada se ti podaci znaju, onda je teško objasniti zašto bi trošak prepravke "prljavih" dizel motora u čiste morali da iz svog džepa plate sami vlasnici, ili još gore svi poreski obveznici.

Upozorenje policije

Ovim se povodom oglasila i - policija. Rajner Vent, predsednik nemačkog policijskog sindikata jasno je rekao da policija nema kapacitet, ako do toga dođe, da kontroliše ko krši, a ko ne propise o prometu "prljavih" dizel automobila na nemačkim drumovima.
- Na političarima je da nađu izlaz iz ove nemoguće situacije - istakao je Vent.

Ipak, proizvođači se "čupaju rukama i nogama" od ideje da mehaničkim prepravkama obeštete kupce svojih vozila. U BMNj-u kažu da je "trošak veliki, a sa druge strane se ne može očekivati veliki uticaj na smanjenje nivoa zagađenosti u gradovima". Tvrde i da bi "mehaničke prepravke neminovno povećale potrošnju tih dizel motora i što bi praktično poništilo pozitivne efekte". U Mercedesu su, kažu, "posvećeni tome da pronađu hardversko rešenje za problem dizel motora, ali tvrde da bi proces razvoja prihvatljive tehnologije, što uključuje i obavezno testiranje, potrajao najmanje dve do tri godine!".

SUTRA - Šta posle presude suda u Lajpcigu (3): Dizele šaljemo u BiH i Srbiju

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online