Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.03.2018.
21:58
Vestionline, Tanjug A

Rusija poručila Britaniji: Istražiti slučaj, a ne odmah optužiti Moskvu

Moskva je pozvala Veliku Britaniju da sprovede istragu o slučaju trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, umesto što je odmah optužila Rusiju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Epa/ Maxim Shipenkov
Britanske vlasti i policija moraju intervenisati odmah: Marija Zaharova

Ona je, u izjavi radiju "Eko Moskvi", komentar britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona da je Rusija "angažovana u nizu zloćudnih aktivnosti" ocenila kao apsurdan.

- Postoje neke pravne procedure. Kako osoba koja je angažovana u politici i nema nikakve veze sa službama za sprovođenje zakona može da izjavi tako nešto - rekla je Zaharova, prenosi Tass.

Portparolka ruskog Ministarstva istakla je da je, pre svega, neophodno sprovesti istražne radnje. 
Džonson je danas rekao i da će Britanija "snažno" odgovoriti ako se ispostavi da je Rusija kriva za bolest koja je pogodila Sergeja Skripalja i njegovu kćerku na ulici engleskog grada Solsberija, navodi Rojters.

Britanska policija saopštila je u međuvremenu da će antiteroristička policija voditi istragu o misterioznoj bolesti bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove ćerke.

Sergej Skripalj (66) i njegova 33-godišnja kćerka Julija nalaze se u kritičnom stanju u bolnici nakon što su u nedelju nađeni u nesvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u tom gradu.
"Zbog neuobičajenih okolnosti, odlučeno je da antiteroristička policijska mreža vodi istragu jer ima specijalističku ekspertizu za to", saopštila je londonska policija.

U saopštenju se napominje da incident nije proglašen terorističkim, ali da u ovoj fazi policija ostaje "otvorenog uma u pogledu onoga što se dogodilo". 

Istovremeno, ruska ambasada u Londonu zatražila je od Forin ofisa objašnjenja o trovanju pukovnika Skripala i ženske osobe koja je sa njim bila u društvu, rekla je za Tas s portparolka ambasade.

- Britanske vlasti i policija moraju intervenisati odmah i informisati ambasadu i britansku javnost o realnom stanju stvari kako bi se stavila tačka na satanizaciju Rusije. U tom svetlu, ambasada je zatražila relevantna objašnjenja od britanskog Forin ofisa - rekla je portparolka.

Skripalu i njegovoj ćerki u nedelju je pozlilo u Solsberiju, 145 kilometara zapadno od Londona, nakon što su, kako se sumnja, bili izloženi nepoznatoj supstanci.

Skripal je bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe koji je 2006. osuđen u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe MI6. Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Ruska bezbednosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo da radi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci i da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne, naveo je BBC.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online