Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
00:51
Lj. Ivanović - Vesti A

Berluskoni se prerano raduje

Koalicija desnice i ekstremne desnice osvojila je, kako tvrde, najviše glasova na parlamentarnim izborima u Italiji, ali je i dalje neizvesno ko će vladati u toj zemlji zbog čega počinje period nesigurnosti u Evropi, ocenila je agencija Frans pres.

Tanjug/AP
Aktivistkinja Femena "ometa" Berluskonija tokom glasanja

Populistički Pokret pet zvezda (M5S) sa svoje strane je saopštio da je postao prva stranka u Italiji sa osvojenih 28 do 32 odsto glasova, prema procenama izlaznih anketa. Koalicija desnice i ekstremne desnice koju teoretski vodi milijarder i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni osvojila je između 30 i 41 odsto glasova. Demokratska stranka Matea Rencija potvrdila je da je postigla loš rezultat na izborima na kojima je osvojila između 21 i 23,5 odsto glasova.

Parlamentarne izbore u Italiji su obeležile su tenzije zbog migranata, rast popularnosti antisistemskog Pokreta pet zvezda, evroskepticizma i povratak Berluskonija. Kako piše londonski "Gardijan", Italiju čeka period političke nestabilnosti nakon nedeljnog glasanja. Prema trenutnim rezultatima, nijedna glavna stranka ni koalicija nije osvojila većinu te postoji vrlo mala šansa da se Italija vrati sigurnoj, standardnoj vladi. Ovakva italijanska politika zadaće glavobolje i Evropskoj uniji, piše "Gardijan".

Nekoliko je scenarija u igri oko toga ko će biti novi premijer Italije, budući da nije realno očekivati da mandatara ima Pokret pet zvezdica. Tako je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani kandidat stranke Napred Italija. Njega je za tu poziciju predložio Silvio Berluskoni, lider stranke i bivši premijer Italije. Ali se Berluskoni možda prerano raduje jer mora u koaliciju i to najverovatnije sa levicom Matea Rencija, pa je pitanje koliko je njegova moć nesporna.

Marioneta

Politiko je uporedio Tajanija sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom koga smatra marionetom Jaroslava Kačinjskog, predsednika vladajuće stranke Pravo i pravda. I nekoliko zvaničnika iz Evropskog parlamenta je reklo da im je sam Tajani rekao da bi radije bio na nekoj poziciji koja ima više prestiža nego stvarne moći odnosno da je želeo da bude predsednik Italije, a ne premijer.

Međutim, da li će Tajani zaista imati moć lidera u svojim rukama? I na čelu Evropskog parlamenta (EP), Tajani je bio gotovo neprimetan. On deluje uvek prijateljski nastrojen i važi za graditelja koalicija. Čini se da je za nešto više od godinu dana na čelu EP više pažnje posvećivao italijanskoj politici nego instituciji koju vodi. Tako smatraju mnoge Tajanijeve kolege u EP. Tajani važi za čoveka bez skandala u karijeri, koji je lojalan stranci Napred Italija i zato je pravi kandidat za tu stranku.

- On je od velike vrednosti za Berluskonija. Tajani je tipičan hrišćanski demokrata koji se nikada direktno ne suočava ni sa kim. On je takođe autsajder koji nikada nije bio umešan u unutrašnje političke konflikte u Italiji. Ali, bivši italijanski komesar je u Italiji mnogo vredniji nego ministar - rekao je Serđo Koferati, poslanik EP za Politiko.

Grudima na Silvija

Aktivistkinja grupe Femen izazvala je incident toples protestom na biračkom mestu u Milanu dok je bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni glasao na parlamentarnim izborima. Ta žena, na čijim je grudima crnim flomasterom bila ispisana rečenica "Berluskoni, došao ti je kraj", skočila je na sto u prostoriji u kojoj je Berluskoni glasao.

Fotografi koji su bili na licu mesta gurkali su se međusobno kako bi zauzeli što bolju poziciju, dok je Berluskoni ispraćen iz prostorije. Lokalni mediji podsetili su da su aktivistkinje organizacije Femen izazvale incident takođe tokom njegovog glasanja na izborima 2013. godine.

Tajani nikada nije krio svoju lojalnost Berluskoniju iako na papiru deluje kao sušta suprotnost bučnom i kontroverznom bivšem premijeru. Kada ga je Berluskoni opisao kao odličnog izabranika za premijera rekao je i da je Tajani "oduvek pokazivao totalnu lojalnost našim principima i idejama i meni, Silviju Berluskoniju".

U nedavnom profilu objavljenom u tabloidnom listu "Dagospija" Tajani je upoređen sa "mulom iz Lacija".

- On je bio i poslušnik i komandant i čekao je na svoj red. On je uvek poštovao hijerarhiju, ali ima samo jednog šefa Berluskonija - piše u tom listu.

Za Berluskonija on dakle i zvuči kao savršen kandidat. Pošto sam Berluskoni ne može da se kandiduje za političke funkcije, našao je nekog ko ima dobar politički profil, ko mu je veran i kime može da upravlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online