Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.03.2018.
12:44
Vestionline A

Da li počinje rat u svemiru?

Pentagon je saopštio da je pitanje vremena kada će početi rat u svemiru, budući da je neophodno da SAD steknu nadmoć u kosmičkom prostoru, ali ruski eksperti upozoravaju da bi to moglo da dovede do "uništenja čovečanstva".

pixabay.com

Prema pisanju "Spejs njuza“, načelnik štaba američke vojske Dejvid Goldfejn je na 34. godišnjem simpozijumu Vojno-vazduhoplovne asocijacije i sajmu tehnologije na Floridi izjavio da SAD moraju da postignu superiornost u svemiru.

Kako je rekao, Amerika će za nekoliko godina početi da nanosi napade iz svemira, ali kako bi se pojačala borbena moć američke vojske potrebno je integrisati i obaveštajnu službu, kao i komunikacione mogućnosti u vazduhu, kopnu, moru i kosmosu.

- To je ono što je potrebno našoj zemlji - istakao je Goldfejn.

On je ocenio i da je američkoj vojsci potrebna nova generacija komandanata kako bi odgovorila na sve aktuelne izazove širom sveta.

Međutim, ruski vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Litovkin upozorava da bi takav scenario označio "kraj čovečanstva“.

- Smatram da je rat u svemiru u principu nemoguć, jer bi to moglo da označi kraj čovečanstva. Zbog toga Rusija i Kina pokušavaju da u Ujedinjenim nacijama proguraju rezoluciju o zabrani raspoređivanja oružja u kosmosu. Izjave američkih generala i admirala po tom pitanju govore samo o jednom - kod njih neprestano rastu apetiti. Američka armija je ionako dobila rekordni budžet, ali oni bi hteli još -rekao je Litovkin za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ambicije za ostvarivanje svetske hegemonije do sada se nikada nisu dobro završile.

- Takvi apetiti američke vojske potvrđuju da oni i dalje žele da zadrže status hegemona, dominantne sile koja bi da vlada svim zemljama. Oni istovremeno žele da budu i policajci, i sudije, i tužioci i dželati. Mi znamo kako se završavaju takvi pokušaji - istorijsko iskustvo pokazuje da se to može završiti katastrofom za one koji su sve to započeli. Ali danas američki oficiri o tome ne razmišljaju - smatra Litovkin. 

Kako navodi "Spejs njuz“, budžet američke vojske za programe u svemiru u 2018. godini iznosi 7,75 milijardi dolara, što je 20 odsto više nego prošle, dok se za 2019. godinu planira rekordna suma od 8,5 milijardi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online