Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.03.2018.
00:57
Vestionline, Tanjug A

Šta znači "hladna tišina" na relaciji Merkel-Tramp?

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp ove nedelje su prvi put razgovarali telefonom posle čak više od pet meseci, a diplomate s obe strane Atlantika opisuju taj period kao "šokantno dug", navodi danas Rojters.

Epa/Michael Ukas/Pool
Donald Tramp nije omiljena ličnost Angeli Merkel

- Petomesečno odsustvo komunikacije između Merkelove i Trampa ukazuje na izazove s kojima se kancelarka suočava ako uspe da formira koalicionu vladu kasnije ovog meseca i, kao što nemački zvaničnici nagoveštavaju, pokuša da obnovi odnose s američkim predsednikom - navodi se u analizi.

Merkel, koja čvrsto veruje u bliske transatlantske veze, bila je najpouzdaniji zvaničnik u Evropi za Trampove prethodnike - kako za Baraka Obamu, tako i za Džordža V. Buša - kada su Vašington i Berlin rukovodili rešavanjem pitanja globalne finansijske krize, pripajanja Krima Rusiji i iranskog nuklearnog programa.

Ne treba mešati lično i poslovno

Međutim, odnos nemačke kancelarke sa Trampom je od početka bio hladan i nikada se nije poboljšao, ukazuje britanska agencija.

U trenutku jačanja transatlantskih tenzija povodom trgovine, iranskog nuklearnog sporazuma i vojnih troškova NATO, neki nemački zvaničnici i analitičari stepe da bi lične podele između samouverenog, impulsivnog predsednika i obazrive, analitički nastrojene kancelarke mogle da dovedu do daljeg pogoršanja bilateralnih odnosa.

Jan Tehau, saradnik Nemačkog Maršalovog fonda u Berlinu, opisuje petomesečnu "tišinu" između dva lidera, pre telefonskog razgovora koji su imali u četvrtak, kao "veoma loš znak", ali ne smatra da to ima ikakve veze sa političkim zastojem u Nemačkoj, gde kancelarka, više od pet meseci nakon federalnih izbora, pokušava da oformi novu vladu.

- To je pre znak da u odnosima između dva lidera nema poverenja. Ako nemate lične odnose između lidera na koje se možete osloniti, može biti prilično teško zaustaviti silaznu spiralu - ocenjuje ovaj analitičar.

Jirgen Hart, visoki poslanik u Hrišćansko-demokratskoj uniji Angele Merkel, kaže da dva lidera, pogotovu u stresnim vremenima kada je neposredna komunikacija potrebna, moraju razgovarati i iznaći rešenja.

- Moraju imati dobre lične i poslovne odnose - ističe nemački poslanik.

Angela Merkel je zauzeta "po potrebi"

Ipak, zvaničnici u nemačkoj vladi umanjuju značaj produženog ćutanja "na radio talasima" između Merkelove i Trampa, ukazujući da je kancelarka ograničila kontakte s mnogim stranim liderima tokom višemesečnih mučnih koalicionih pregovora kod kuće.

Oni naglašavaju da dijalog između Nemačke i SAD na nižim nivoima vlade ostaje snažan.

Pri tom, neki postavljaju pitanje da li ijedan strani lider može da utiče na Trampa, koji je u četvrtak ponovo šokirao svoje evropske saveznike objavljujući planove o uvođenju teških tarifa na uvezeni čelik i aluminijum.

- Nemačka mora da nadoknadi vakuum na visokom nivou angažujući se na drugim nivoima - sa Kongresom, sa državama i civilnim društvm - kaže Tomas Matusek, bivši nemački ambasador u UN i Britaniji.

Makron i Tramp

S druge strane, upada u oči kontrast između "ledenog starta" Merkelove s Trampom i odnosi koji je francuski predsednik Emanuel Makron razvio s američkim predsednikom, ukazuje britanska agencija uz ocenu da je Makron "prevazišao samog sebe u pokušaju da pridobije Trampa mešavinom mačizma i ulagivanja".

Već pri prvom susretu prošlog maja, podseća agencija, njih dvojica su imala čuveno čvrsto i dugo rukovanje, a dva meseca kasnije Makrion je ugostio Trampa povodom proslave Dana pada Bastilje u Parizu i s njim večerao na Ajfelovoj kuli.

Idućeg meseca Makron će, kako je najavljeno, putovati u Vašington u prvu zvaničnu državnu posetu jednog stranog lidera otkako je Tramp postao predsednik početkom prošle godine.

U proteklih pet meseci, Makron i Tramp su sedam puta razgovarali telefonom, saopštila je Jelisejska palata dok je, poređenja radi, britanska premijerka Tereza Mej s predsednikom SAD razgovarala četiri puta u istom tom periodu, prema saopštenju Dauning strita.

Međutim, kako su američki i nemački zvaničnici potvrdili Rojtersu, do razgovora u četvrtak Merkel s Trampom nije razgovarala još od 28. septembra 2017, dok je sa Obamom i Bušem razgovarala - jednom nedeljno.

Ipak, neimenovani francuski zvaničnik blizak Makronu odbacio je ideju da francuski predsednik i Merkel primenjuju u pogledu Trampa koordinisanu taktiku "dobrog i lošeg policajca", istakavši da kancelarka mora da uzme u obzir skeptičnije nemačko javno mnjenje.

- Stav nemačke javnosti prema Trampu je katastrofalan, i mnogo gnevniji nego u Francuskoj - objasnio je on.

Pojedini nemački zvaničnici smatraju da bi se, čim Nemačka napokon dobije novu vladu i svi kabinetski ministri budu na svojim mestima, mogao očekivati novi talas poseta na relaciji Berlin-Vašington.

Ipak, većina nemačkih zvaničnika kaže da, za sada, nema planova da Merkel ponovo ode u Belu kuću gde je Tramp ignorisao pozive da se sa njom rukuje na sastanku u Ovalnom kabinetu pre godinu dana, a nema ni planova da Tramp poseti Nemačku, gde je poslednji put bio prošlog jula u Hamburgu, na samitu G20.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online