Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.02.2018.
19:31
b92.net, Vestionline A

"Gardijan": Tužilac za zločine OVK morao da ode zbog SAD

Specijalni tužilac za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švendiman izjavio za britanski "Gardijan" da je primoran da ode s te funkcije u kritičnoj fazi.

youtube.com/RuptlyTV
Specijalni tužilac Dejvid Švendiman

Takođe, upozorio je i da još nije obezbeđen njegov "verodostojan" naslednik na toj funkciji, a sve zbog, kako je rekao, inertnosti Stejt departmenta.

Švendiman kaže da je više od godinu dana tražio od Stejt departmenta da se izjasni o budućnosti suda na čijem je čelu, ali je iz Vašingtona umesto odgovora stiglo obaveštenje da mora da napusti poziciju specijalnog tužioca do aprila, što znači da uopšte nije ostavljeno nikakvo vreme da se nađe njegov zamenik, preneo je "Gardijan". 

Švendiman kaže da nema pojma ni da li je uopšte počeo da se traži njegov zamenik.

- Nikakve garanacije mi nisu date. U osnovi, oko dve nedelje je tišina - kazao je on "Gardijanu" iz Haga, u telefonskom intervjuu.

Specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu tokom 1999. interpretira se kao sud za zločine koje je počinila OVK, zbog čega postoji jako protivljenje njegovom početku rada i među najvišim političkim vrhom u Prištini.

I Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, koji su bili vođe OVK, u nekoliko navrata istakli su da se protive radu tog suda, ali im je i iz EU i iz SAD sugerisano da bi sud trebalo da počne s radom.

Inače, u skupštini Kosova je predlog da se ukine taj sud.

Britanski list podeća da je specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu ustanovljen po prištinskim zakonima, ali da je smešten u Hagu, kako bi se procesi zaštitili od uticaja na svedoke i odvijali u pravičnoj atmosferi. 

"Gardijan" potom navodi da je situacija sa Švedimanom još jednom pokazala da će dalekosežne posledice imati "smanjenje budžeta" Stejt departmenta, kao i sve učestaliji izveštaji o neodlučnosti i blokadi u Stejt departmentu i upražnjenim pozicijama, pa čak i onim najvišim. 

Vakuum koji je sad nastao odlaskom Švendimana dolazi u "nezgodnom trenutku" u regionu.

Prošlo je deset godina od proglašenja nezavisnosti, koju Srbija i Rusija ne priznaju, dok je u specifičnoj poziciji srpska enklava, koja očekuje "pravdu", ističe "Gardijan". 

Zatim se podseća da je Sud napravio važan pomak u slučajevima u kojima su lideri nekadašnje OVK optuženi za zločine nad srpskim civilima tokom sukoba 1999.

Navodi se i da je nekoliko sadašnjih visokih zvaničnika Kosova na listi osumnjičenih. 

"Gardijan" navodi da je Švendiman, kada je Sud uspostavljen 2016, odmah izabran kao američki advokat sa zavidnoim karijerom u oblasti ratnih zločina.

On je britanskom listu rekao da je prihvatio tu poziciju jer mu je obećano da će mu biti garantovana finansijska i politička nezavisnost, kao i pun mandat od četiri godine. 

Međutim, kada se promenila administracija, izborom novog predasednika SAD, promenila se i zainteresovanost Stejt departmenta za njegov rad, odnosno za rad Suda. 

- Kada se administracija promenila, apsolutno sam ubeđen da su profesionalci u Stejt departmentu razumeli, ali su bili i iskreni pa su mi rekli da ostali u Stejt department nisu bili zainteresovani. Onda smo počeli da ih prtiskamo veoma snažno da dobijemo odgovor šta će biti sa sudom. Želeo sam da budem siguran da, ako mi se mandat ne produži, bude dovoljno vremena da se izabere moj naslednik kako bi bilo minimalnog uticaja na rad suda - kazao je Švendiman.

Međutim, pisanog odgovora nije dobio sve dok nije bio pozvan u američku ambasadu u Hagu 13. februara kada mu je preko telefona, iz Stejt departmenta, saopšteno da će morati da napusti poziciju specijalnog tužioca krajem marta. 

Sada ostaje pitanje šta će biti sa Sudom, budući da je izbor specijalnog tužioca komplikovano pitanje jer je prvobitno prihvaćeno da glavnu reč vodi američki tužilac kako bi se ispoštovala volja i SAD i Prištine da Amerika ostane aktivno uključena u dešavanja na Kosovu.

Sada će lideri EU morati da vide šta će da rade. 

Za sada je izvesno da će zamenik specijalnog tužioca, britanski advokat Kvai Hong Ip, morati da bude vršilac dužnosti specijalnog tužioca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online