Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.02.2018.
15:25
www.dw.com A

Sprema li se iznenađenje Orbanu?

U mađarskom mestu Hodmezevašarhelju dogodilo se iznenađenje: za gradonačelnika je izabran zajednički predstavnik opozicije. Mnogi u tome vide pobedu koja bi se mogla da se odrazi i na predstojeće parlamentarne izbore.

EPA/Borislav Troshev
Premijer Mađarske Viktor Orban

"Istorijski poraz Fidesa", "Orban može da bude poražen", "Ipak ima izbora" - mediji koji kritički izveštavaju u Mađarskoj upravo se takmiče s entuzijastičnim naslovima.

Povod je iznenađenje koje se dogodilo u mestašcu Hodmezevašarhelju na jugu zemlje s oko 44.000 stanovnika. Na prevremenim izborima ove nedelje zajednički kandidat opozicije uspeo je da smeni kandidata vladajućeg Fidesa.

Štaviše, nezavisni kandidat i 45-godišnji inženjer elektrotehnike Peter Marki-Zaj osvojio je čak 58 odsto glasova, dok je kandidat Orbanove stranke dobio 42 procenta. "To su glasovi protiv straha, protiv samovolje i protiv korupcije", izjavio je novoizabrani gradonačelnik.

To je zaista jedan od najspektakularnijih izbornih rezultata u Mađarskoj poslednjih godina: u Hodmzeevašarhelju je Fides vladao pune dve decenije i na glasu je kao neosvojivo uporište te stranke. To je i rodni grad Orbanovog moćnog šefa ureda Janoša Lazara, drugog čoveka u piramidi moći mađarskog premijera koji je upravo u tom gradu i počeo svoju političku karijeru. Već i po tome su poraz Fidesa i pobeda opozicije u Hodmeževašarhelju od izuzetne simboličke važnosti.

"Ovo je za Fides veoma bolan poraz"

Ali radi se i o parlamentarnim izborima koji će se u Mađarskoj održati 8. aprila. U tom mađarskom gradu po prvi put su praktično sve opozicione stranke - od levih socijalista, preko zelenih liberala, pa do krajnje desnice, stranke Jobik - podržale jednog kandidata. Samo tako je postojala šansa da se pobedi Fides. Eksperiment je uspeo, tako da se opozicija ponovo nada da će se smena dogoditi i u aprilu.

- Ovaj ishod je debakl za Fides i vrlo bolan poraz - smatra politikolog Atila Tibor Nađ iz Instituta Meltanjošag u Budimpešti. "Istovremeno, opozicija je dobila neočekivanu priliku da promeni političke odnose. Ako tako vešto nastavi, zaista ima šanse da Fidesu preotme većinu".

lpak, Nađ upozorava da baš rezultat u Hodmezevašarhelju pokazuje da Orbanova stranka još uvek ima solidnu podršku birača koja može da se nadvlada samo velikom slogom opozicije. Zato je još uvek pitanje: da li će opozicija uspeti da okrene kormilo?

Sveže izabrani gradonačelnik Hodmezevašarhelja Peter Marki-Zaj pozvao je opozicione stranke i sve svoje sunarodnike da slede primer njegovog grada. "Pokazali smo da Fides može da se pobedi", rekao je Marki-Zaj, "a to 8. aprila može da uspe i u čitavoj Mađarskoj".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online