Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.02.2018.
12:30
Vesti A

Priče iz najsiromašnijih sidnejskih naselja: Migranti u kandžama kocke

Milioni dolara koje zarađuju kladionice u blizini socijalno najsiromašnijih sidnejskih naselja koriste se za zarade i putovanja zaposlenih u inostranstvo, a samo manji deo para vrati se zajednici kroz donacije.

A. Čukić

RSL Memorijal klub u Ferfildu za zapadu Sidneja od svog profita izdvojio je samo 370.336 na donacije društvenim organizacijama i drugu vrstu finansijske podrške tokom 2014, iako je te iste godine na gubicima kockara zaradio više od 40 miliona dolara.

Međutim, RSL klub iz Ferfilda nije štedeo na svojim menadžerima, na čije je godišnje zarade 2014. izdvojeno između 790.000 i 799.999 dolara.

Prazni džepovi

Ana, migrantkinja iz Italije, kaže da je postala zavisni od kockanja i da ima problema da se iz izvuče iz poroka.
- Ono što želite jeste da se osećate bogatim. U stvarnosti, sledećeg dana idete na posao praznih džepova. Pozajmljujete novac, 500 dolara ovde, 1.000 dolara na drugom mestu. Oni koji tek treba da se suoče sa kockarskom navikom ne vole da pričaju o tome - iskrena je Ana.

Podaci o trošenju prihoda kladionica i klubova za kockanje izneti su u javnost sa pričama migranata sa zapada Sidneja, i posledicama koje ostavljaju na živote izbeglica iz ratom uništene Sirije i Iraka.

- Zbog toga najviše žalim - kaže Tang Ngo, bivši opštinski odbornik iz Ferfilda i izbeglica iz Vijetnama, koji ističe da se broj poker-mašina dodatno povećao od 1990-ih, odnosno vremena kada je Kabramata nosila nepopularni naziv "narko-prestonica Australije".

- Uspeli smo da dobijemo rat protiv droge, ali ne možemo da se rešimo kockarske zavisnosti u ovoj oblasti - dodao je Tang Ngo za SBS.

Na području opštine Ferfilds na poker-mašinama je ostavljeno neverovatnih 8,4 milijarde dolara, tokom prošle godine, pa je tako svaka pojedinačno poker-mašina zaradila 280.732 dolara, što je najveći profit u NSW.

Ferfild je nažalost socijalno najugroženija opština u Sidneju, gde je, prema podacima Biroa za statistiku, najveća stopa nezaposlenosti na nacionalnom nivou. Više od polovina lokalnog stanovništva rođeno je u inostranstvu, a preko 70 odsto stanovnika kod kuće govori stranim jezikom.

U izveštaju Australijskog centra za kockanje utvrđeno je da osobe koje su različitog kulturnog i jezičkog porekla imaju veće šanse da padnu pod kockarsku zavisnost ukoliko počnu da se kockaju.

Stresan migrantski život u kombinaciji s lakim pristupom kladionicama i kockarnicama dodatno gura ljude u probleme.

Hešmat Šahid, savetnik za borbu protiv kockarskog poroka i finansijski savetnik pri Arapskom veću Australije, kaže da ima preko 200 klijenata koji su prijavili lične probleme zbog kockanja. On dodaje da su poker-mašine svuda, a posebno na zapadu Sidneja, gde se nalaze u gotovo svakom klubu.

Šahid savetuje nove doseljenike, posebno izbeglice, da izbiju misli iz svojih glava da bi trebalo da odu u klub i "okušaju svoju sreću" jer će se lako postati zavisnici.

- Kada dođu u Australiju, često ne govore engleski, ne mogu da se zaposle. Osećaju se beskorisnim, ostaju kod kuće i ne rade ništa, a posebno to pogađa one koji su ceo život radili u svojoj zemlji. Ponekad idu na časove engleskog jezika, ali kada se vrate kući, šta drugo mogu da rade?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online