Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.02.2018.
00:44
I. Kozarski - Vesti A

Bombama na Srbe u Vagneru?

Vašington i Moskva prepustili su medijima da nagađaju šta se desilo 7. februara kod sirijskog grada Deir ez Zora, kada su američki avioni napali jedinice u službi Damaska i ubile neutvrđen broj boraca. Ipak, zahvaljujući čituljama kozačkih društava, saznalo se da su poginuli plaćenici ruske privatne vojne kompanije Vagner, u kojoj prema podacima medija iz Sankt Peterburga i ukrajinske Službe državne bezbednosti ima i Srba, navodno njih sedmorica.

pixabay.com
Šta se zaista desilo iznad Deir ez Zora?

Pri tom, jasno se saopštava da su svi Rusi poginuli 7. februara u rejonu sela Hišam, na levoj obali Eufrata kod Deir ez Zora, a pozivna imena većine njih ukazuju da su bili borci Armije Novorosije u Donjecku i Lugansku.

Samoubilačka akcija

Nije se pojavila nijedna informacija da je neki Srbin poginuo u bombardovanju. Istovremeno, procene o broju žrtava uvećavaju se iz dana u dan, mada je američka vojska saopštila da ih je bilo oko 100. Identitet svih poginulih verovatno nikada neće biti utvrđen, jer su se na mostobranu na levoj obali Eufrata osim Vagnera nalazile sirijske plemenske milicije pod komandom predsednika Bašara al Asada, ali i brigade Liva Fatemijun sastavljene od Avganistanaca šiita koje plaća Teheran. Nezavisni ruski izvori s terena već su sastavili scenario masakra.

Navodi se da je plaćeničke formacije pod komandom sirijskog pukovnika angažovao lokalni biznismen kako bi preoteli od Kurda nalazište nafte i gasa Koniko, budući da su energenti deficitarna roba u toj zemlji. Pre tri nedelje Amerikanci i Kurdi zapazili su veliku koncentraciju tehnike na sirijskom mostobranu, kao i da se deo vagnerovaca vratio iz Hame.

Odmah potom puštena je voda kroz branu Tišrin pod kurdskom kontrolom i voda je polomila pontonski most koji je sirijski mostobran povezivao s Deir ez Zorom. Istovremeno su američki avioni uništili sirijsku izviđačku grupu kod nalazišta Koniko.

Rusi ostali po strani

Uprkos tome, 7. februara uveče Sirijci su napali u dve kolone. Prva je uspela da se razvije i podiđe položajima Kurda, među kojima su bili i američki vojni instruktori i savetnici po kojima je raspaljeno iz tenkova. Američki savetnici su pozvali vazdušnu podršku i stupili u kontakt s ruskom komandom u Latakiji, na drugom kraju Sirije. Odatle im je saopšteno da na mostobranu ruskih jedinica ili savetnika nema i da ne znaju ko s kim tamo ratuje.

Ko da više

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštio je da nijedan ruski vojnik nije poginuo 7. februara u Hišamu, ali i da ne raspolaže podacima o ruskim državljanima koji su eventualno u Siriji bez znanja vlasti. Po ruskom Ministarstvu odbrane, akcija nije bila usaglašena s njima. Vagner je privatna vojna kompanija koja ratuje za onog ko plaća. U Siriji se nalazi i plaćenički bataljon Turan, sastavljen od sovjetskih veterana sunita iz bivših centralnoazijskih republika.

Amerikanci su odmah naneli udare po prvoj koloni i drugoj koja je još bila na maršu, usled čega svako nagađanje o visini gubitaka gubi smisao. Vazdušni udari prekinuti su na zahtev ruske komande u Latakiji dva sata kasnije, kako bi se razjasnila situacija i pokupili mrtvi i ranjeni.

Nastavljene su samo čarke Kurda sa vagnerovcima, Avganistancima i možda sirijskim trupama koje su utihnule oko četiri sata ujutro 8. februara. Od tada Sirijci i Kurdi dovlače velika pojačanja u tu oblast i ostaje da se vidi u šta će sve da se izrodi.

Lovci na Islamsku državu

Trag Vagnera u Siriji teško je utvrditi, pošto mnogi izvori s terena navode da oni dejstvuju i pod lažnim nazivima. Navodi se primer Lovaca na Islamsku državu. Zvanično, reč je o Sirijcima osvetnicima kojima su džihadisti pobili porodice, a nezvanično se iza Lovaca na Islamsku državu krije privatna kompanija Vagner. Kao što su "Vesti" pisale pre dve godine, Vagner ne postoji na spiskovima vojnih jedinica ili preduzeća. Vagner se u proleće 2014. pojavio na Krimu, zatim kod Donjecka, a polovinom 2015. u Siriji. Ukrajinska DB objavila je imena, fotografije, gradove porekla, pa čak i brojeve pasoša Srba koji navodno u redovima Vagnera ratuju u Siriji. To su Aleksandar Milovanović (25), Valjevo, Dragan Mirković (49), Šabac, Duško Miloša Lukić (38), Tuzla, Zoran Pavić (26), Valjevo, Neđo Stojanović (44), Doboj, Davor Savičić (37) iz Banovića.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online